Hlavní obsah

Za vrácení ukradené sochy do Lidic vypsali tvůrci filmu odměnu

Právo, Radek Plavecký
Lidice

Za vrácení ukradené sochy z lidického Památníku dětských obětí války vypisují tvůrci filmu Lidice odměnu. Právo o tom informoval ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Článek

Neznámý zloděj ukradl z bronzového sousoší znázorňujícího 82 dětí zplynovaných v červenci roku 1942 v koncentračním táboře sošku jednoho dítěte v životní velikosti.

„Pomník připomínající obrovskou tragédii doposud vandalské útoky míjely. Paradoxem je, že výkupní cena za hmotnost materiálu nepřesáhne několik stovek korun. Avšak morální a umělecká hodnota je nevyčíslitelná,“ uvedl ředitel Červencl.

Krádež přiměla tvůrce filmu o Lidicích k tomu, aby vypsali odměnu za nalezení a vrácení sochy ve výši 15 tisíc korun.

„Když jsem se o krádeži dozvěděl, byl jsem v šoku. Po zavražděných lidických dětech nezůstalo kromě tohoto sousoší nic. Každé z nich bylo zastoupeno jednou sochou v životní velikosti - a teď jedno z dětí někdo ukradl. Je jasné, že ten, kdo kradl, to dělal pro peníze. Za lidické dítě získá ve sběrných surovinách pár stokorun. Pokud se v dotyčném pohne svědomí, a rozhodne se sochu vrátit, jsem ochoten jako producent filmu Lidice dát - říkejme tomu - nálezné. Vyplatím je i tomu, kdo její nalezení umožní. Zcela záměrně nenabízíme větší částku, jež by mohla být inspirací pro další bezskrupulózní zloděje ke kradení dalších lidických dětí. Přispěji ale finančně na zdokonalení systému zabezpečení, aby se něco takového nemohlo opakovat,“ uvedl producent filmu Lidice Adam Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám