Hlavní obsah

Parťák zastřeleného Tauchena Kočovský dostal za loupež 13 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Třináctiletý trest vyměřil v pátek plzeňský krajský soud 47letému Pavlovi Kočovskému. Zvlášť nebezpečného recidivistu sama soudkyně označila za profesionálního zločince. Trest dostal za loupež a porušování domovní svobody, kterou spáchal s dalšími dvěma kumpány v roce 2008 v Klatovech. Rozsudek není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Pavel Kočovský se svou obhájkyní v soudní síni.

Článek

Soud uznal Kočovského vinným z toho, že spolu s Pavlem Tauchenem a Jiřím Robešem vnikli 19. března 2008 do domu podnikatele v Klatovech v kuklách a s nožem a zbraněmi, kde v té době majitel se svou ženou spali. Vedle v pokoji spala i jejich neteř.

Útočníci je vzbudili a požadovali klíče od trezoru, v němž měly být cennosti a šperky v hodnotě kolem dvou miliónů korun. Dívku svázali a ohrožovali nožem. Podnikatel ale odmítl klíče vydat, nastříkali mu proto do obličeje neznámou látku a střelili do nohy.

Podnikateli se přesto podařilo vyběhnout na balkón a volat o pomoc. Útočníci při následném útěku ukradli peněženky s penězi. Napadený podnikatel byl těžce zraněn.

Spolupachatelé Kočovského, Tauchen i Robeš, jsou již po smrti. První z nich poté, co mu k útěku z vězeňské eskorty dopomohla manželka, se sám zastřelil při zatýkání. Druhý odsouzený za střelbu na policisty k doživotí letos spáchal ve vězení sebevraždu.

Foto: Policie ČR, Novinky

Uprchlý vězeň Pavel Tauchen a jeho manželka Dagmar

„O žalovaném lze říci, že se jedná o profesionálního zločince, neboť na svém kontě má celou řadu spáchaných trestných činů majetkového i násilného charakteru. I tento poslední z roku 2008 spáchal jen tři roky poté, co si odpykal sedmiletý trest. Ani ten ho nenapravil. Kočovský sice svou vinu popíral, ale usvědčila ho na místě činu nalezená jeho DNA, pachové stopy i výpověď jednoho ze svědků, jemuž svěřil, co se svými kumpány v Klatovech udělali. Říkal mu přitom takové věci, které mohl znát jen pachatel, který byl na místě,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Iveta Zítková.

Kočovského čin soud posoudil jako jednání zvlášť nebezpečného recidivisty. „Proto se také soud rozhodl uložit muži velmi přísný trest a uložil mu trest 13letý, který vykoná ve věznici s nejpřísnějším režimem,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám