Hlavní obsah

Lékařka z Třince pomáhala Vietnamcům legalizovat pobyt v ČR

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Praktická lékařka z Třince na Frýdecko-Místecku podle policie dvakrát nepravdivě potvrdila dvěma manželským párům z Vietnamu, že se kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou vrátit do rodné vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poté, co ji policisté obvinili z přečinu vystavení nepravdivé lékařské zprávy, ale státní zástupce trestní stíhání na dobu šesti měsíců podmíněně odložil. Lékařce pomohlo hlavně to, že své pochybení uznala. Informovala o tom mluvčí moravskoslezské cizinecké policie Daniela Vlčková.

Na pracoviště cizinecké policie ve Frýdku-Místku se podle Vlčkové v létě dostavili dva cizinci, kteří na českém území pobývali na základě turistického víza.

Diagnózu s tak dlouhou dobou léčení nelze stanovit po jedné návštěvě u lékaře.
znalec

„Jelikož se blížila doba skončení jeho platnosti, požádali o udělení tzv. víza za účelem strpění. Svou žádost podložili lékařskou zprávou, ve které bylo uvedeno, že jejich zdravotní stav po dobu nejméně pěti měsíců nedovoluje vycestovat z území České republiky,“ popsala Vlčková způsob, jakým se policisté o případu dozvěděli.

Při prověřování vyšlo najevo, že cizinci nebyli stálými pacienty lékařky, která zprávu vystavila, a navštívili ji pouze jedenkrát.

„Posouzení, zda na základě pouze jediné návštěvy mohly být takovéto lékařské zprávy vystaveny, bylo svěřeno soudnímu znalci z oboru lékařství. Ten stanovil, že diagnózu s tak dlouhou dobou léčení, kterou paní doktorka určila pro prodloužení a legalizaci pobytu obou cizinců, bez odborného vyšetření a opakovaných kontrol, není možno stanovit,“ doplnila Vlčková.

Stíhání odloženo, lékařka spolupracovala

Policisté kromě toho zjistili, že podobnou lékařskou zprávu, která posloužila pro legalizaci pobytu, vystavila lékařka ještě jednomu manželskému páru, a to v říjnu 2009.

Na základě znaleckého posudku tedy policisté před několika dny sdělili sedmatřicetileté lékařce podezření ze spáchání přečinu. „Jelikož podezřelá žena spolupracovala a k činu se doznala, státní zástupce trestní stíhání na dobu šesti měsíců podmíněně odložil, jak mu to umožňuje trestní řád,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám