Hlavní obsah

Registr pedofilů nebude, autoři projektu raději vycouvali

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Soukromá společnost Centrální registr dlužníků (CERD) vycouvala z projektu registru lidí, kteří byli odsouzeni za pohlavní zneužití dětí. CERD zamýšlel registr zveřejnit ve středu 17. listopadu, ve čtvrtek ovšem mediální zástupce společnosti Jiří Jehlička oznámil, že plán se ruší.

Foto: Novinky

Článek

"Vzhledem k tomu, že v souvislosti s registrem pedofilů byly vydávány řady nepravdivých informací zasahujících do dobrého jména účastníků a podporovatelů projektu, bylo rozhodnuto o zastavení dalších aktivit," řekl Jehlička.

"Policie prohlásila, že půjde po komkoliv v Česku, kdo s tím projektem bude mít něco společného. Tím dopředu avizovali šikanu," řekl Novinkám Jehlička s tím, že jej zarazilo, že namísto řešení práv dětí stát začal intenzivně hledat, koho za projekt bude trestat.

Připomněl také nedávnou relaci v České televizi, kde se dostal do střetu s advokátem Tomášem Sokolem, který mj. zastupoval sbormistra Bohumila Kulínského odsouzeného za zneužívání dětí. Sokol v pořadu prohlásil, že registr pedofilů považuje za protizákonný a dokonce protiústavní.

Registr měl být provozován ze zahraničí

Registr měl být zveřejněn ve středu na zahraničním serveru, v Česku by projekt narazil na zákon o ochraně osobních údajů. Měl totiž obsahovat jméno, příjmení, fotografii a adresu pedofilů v minulosti odsouzených za zneužívání. [celá zpráva]

Ještě před zamýšleným spuštěním stránek autoři projektu uspořádali na svých stránkách anketu, v níž se 96 procent z téměř 16 000 hlasujících vyjádřilo pro uveřejnění jmen.

Zveřejňování deviantů brání v Česku zákon. Databázi, z níž by rodiče malých dětí zjistili, že třeba jejich soused je v minulosti trestaný pedofil, proto v republice legálně zveřejnit nejde. CERD chtěl na zákon vyzrát právě umístěním registru do zahraničí.

Základ registru měly tvořit údaje z otevřených zdrojů, například dříve medializovaných soudních kauz. Další informace by pak na server posílali sami uživatelé a administrátoři by je pouze ověřovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám