Hlavní obsah

Muž pronásledoval bývalou milenku, poslal jí 1500 SMS

– Brno
Novinky, ČTK, Petr Nový

Třiatřicetiletého muže z Brna stíhá policie pro nebezpečné pronásledování své bývalé milenky. Psychicky neunesl rozchod a chtěl jí za každou cenu dostat zpátky, a to i přes její opakovaný nezájem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za čtyři měsíce jí poslal přes 1500 SMS, obtěžoval ji návštěvami, způsobil potíže v rodině a za údajnou psychickou újmu žádal pět milionů korun. Případ je jednou ze tří kauz stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování, které letos zaznamenala jihomoravská policie, řekla kriminalistka Iveta Válová. Hrozí za něj až tři roky vězení.

Řidič se s přítelkyní seznámil v zaměstnání. Žena byla vdaná. Vše nasvědčovalo tomu, že s ním začne nový život. Začali si zařizovat byt. Náhle se ale rozhodla, že zůstane s manželem. Situaci se snažila milenci vysvětlit, ten ale její rozhodnutí nepřijal. Láska se změnila ve spory, kvůli nimž byl obviněn ze stalkingu, který je od letošního 1. ledna trestným činem.

Podobný scénář v případu z Boskovic

Obdobný scénář měl i případ čtyřiačtyřicetiletého muže z Boskovic, který navázal vztah s o polovinu mladší dívkou z Pohořelicka. Rozchod neunesl. Tvrdí, že z něj exmilenka vylákala peníze. Její pozornosti se dožadoval tím, že jí denně zasílal až 150 SMS.

Dívku slovně napadal, chtěl, aby mu vyplatila 200 000 korun a hrozil násilím jí i malému dítěti, které si pořídila s jiným mužem v době, kdy se zároveň přátelila s ním. Ani tím si ji ale nezískal. Mladá žena pak kontaktovala policii.

Naklonit si ženu po rozchodu chtěl dárky

Ve třetím případě neunesl rozhodl několikrát trestaný třiatřicetiletý muž z Brna. Ženu, která se s ním rozešla, si chtěl nejprve naklonit dárky. Když to nevyšlo, přešel k výhružkám, nevybíravým textovým zprávám a k telefonickému obtěžování jejich dcer, uvedla policistka. Žena vyhledala pomoc kriminalistů v obavě o život svůj i svých nejbližších.

Za nebezpečné pronásledování hrozí až tři roky vězení. Tyto případy obvykle řeší soudy podmínečnými tresty a zákazem styku s poškozenými. V některých případech může být podle Válové touha pachatelů po kontaktu s expartnerem tak silná, že ani stíhání s následným soudním trestem mu v dalším pronásledování nezabrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám