Hlavní obsah

Otce soudí za vraždu dvouměsíční dcery, matku za její týrání

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Smrt dvouměsíčního miminka začal v pondělí projednávat trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové. Z jeho vraždy je obžalován otec dítěte, třicetiletý Vlastimil Suchánek z Náchoda.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vlastimil Suchánek a jeho manželka Anna v soudní síni.

Článek

Před soudem zároveň stojí jeho 21letá manželka Anna, která čelí obvinění z týrání svěřené osoby. Oba se přiznali k tomu, že jejich dcera utrpěla zranění hlavy poté, co ji Suchánek udeřil.

Dítě rušilo sledování televize

K události došlo letos 18. března. „Dívali jsme se na Ordinaci a dcera plakala. Zabalil jsem ji do péřové deky, aby nebyla slyšet, a pak jsem ji dvakrát uhodil do hlavy,“ vyprávěl u soudu obžalovaný. Údery vedl malíkovou hranou ruky, sevřené v pěst.

Po chvíli zjistil, že dítě ztratilo vědomí a manželé je odvezli do náchodské nemocnice. Lékařům namluvili, že miminko upadlo hlavičkou na hranu stolku, když je Suchánek podával manželce. V nemocnici ale zjistili závažná poranění hlavy a děcko převezli do hradecké fakultní nemocnice, kde po šesti dnech zemřelo.

Řekla mi, abych raději udělal já, že to umím líp. Když zvoní budík a zabalíte ho do deky, tak je taky míň slyšet.
obžalovaný

„Obžalovaný dítěti způsobil četné zlomeniny kostí lební klenby, krvácení mezi mozkové obaly a zhmoždění mozkové tkáně. Bezprostředně po úderech do oblasti hlavy upadlo do hlubokého bezvědomí, které bylo dominujícím příznakem utrpěných poranění a přetrvalo až do smrti poškozené,“ uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová v obžalobě.

Nápad balit plačící dítě do deky byl Suchánkův, ale jeho manželka připustila, že to rovněž několikrát udělala. Jindy zase manželovi podala deku, nebo jej údajně přímo vybídla, aby dceru zabalil.

Žena s dítětem pohazovala

„Řekla mi, abych raději udělal já, že to umím líp. Když zvoní budík a zabalíte ho do deky, tak je taky míň slyšet. Nenapadlo mě, že bych tím mohl dceři ublížit,“ vypovídal Suchánek.

Manželé se k dítěti občas chovali bezohledně. „Obžalovaná nejméně dvakrát prudce vyzvedla poškozenou za oděv z postýlky a bez podložení její hlavy ji pustila z výšky asi 40 centimetrů do peřiny na gauč, a dále ji nejméně jednou udeřila otevřenou dlaní do tváře. Vzhledem k tělesné konstituci dítěte, nezralosti jeho vnitřních orgánů a struktur bylo toto jednání mimořádně trýznivé, které svým charakterem naplňuje podstatu fyzického a psychického týrání ve smyslu mučivých útrap,“ stojí ve spisu.

Suchánkovi hrozí za vraždu až výjimečný trest, jeho žena by mohla jít do vězení až na osm roků. Soud by v úterý mohl skončit vyhlášení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám