Hlavní obsah

Agent provokatér dopadl úplatného policistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Inspekce Policie ČR zadržela dopravního policistu z Karlovarska, který je podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a ze zpronevěry. Muž údajně zpronevěřil několik desítek tisíc korun. Peníze měl inkasovat za vydané pokutové bloky, uvedenou finanční hotovost ale neodevzdal a použil pro vlastní potřebu. Informovala o tom mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Článek

"Policista v rámci své služební činnosti, při výkonu dohledu v silničním provozu, projednával přestupek s pracovníkem inspekce pracujícím v utajení. Za navození zdání přestupkového jednání mu uložil pokutu, avšak nevydal pokutové bloky, zjištěný přestupek ani nikde nezaznamenal a finanční hotovost použil pro vlastní potřebu," uvedla Lídlová.

Další šetření ukázalo, že podezřelý zpronevěřil finanční hotovost v částce několik desítek tisíc Kč. Postupoval prý tak, že ukládal blokové pokuty, vydával bloky, ale peníze neodevzdával.

Státní zástupce zahájil trestní stíhání

Policie muže odhalila v rámci akce Bazilišek, pracovně je zařazen na dopravním inspektorátu karlovarského krajského ředitelství policie. Státní zástupce už zahájil jeho trestní stíhání.

Podle Lídlové byl policista podroben takzvané "zkoušce spolehlivosti", kdy pracovníci inspekce v utajení simulují například spáchání přestupku v dopravě a čekají, zda si policista sám řekne o úplatek a zda bude postupovat v souladu se zákonem a předpisy.

"Účelem je tedy odhalit zejména jakékoliv protiprávní jednání, tedy jak případné delikty správní, tak delikty trestní, ale i případné jednání v rozporu s Etickým kodexem," dodala Lídlová.

Tento týden zadržela inspekce také pražského dopravního policistu, který byl přistižen přímo při přijímání úplatku. Podle vyšetřovatelů měl za úplatek zmanipulovat průběh vyšetřování dopravních nehod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám