Hlavní obsah

Roztočil zůstává odsouzeným vrahem, soud zamítl stížnost exministryně

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud zamítl stížnost bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, ve které žádala, aby se proces s Rostislavem Roztočilem vrátil na začátek. Roztočil žije v Německu, odsouzený je za vraždu z roku 1975.

Článek

Informaci o zamítnutí stížnosti exministryně potvrdil v pátek Novinkám mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Bližší informace nemohl sdělit s tím, že rozhodnutí ještě nebylo doručeno všem stranám.

Bývalá ministryně požadovala, aby Nejvyšší soud zrušil verdikt odvolacího Vrchního soudu v Praze, protože tento i předchozí verdikt krajského soudu porušily zákon v neprospěch obviněného. Kovářová zpochybnila i práci policie.

Roztočil žije v Německu, trest si neodpykává, má německé občanství. Země ho odmítla vydat.

Roztočil žil v Německu od 70. let, v roce 1985 byl v Československu v nepřítomnosti odsouzen za vraždu egyptského studenta. Opakovaně se vracel do Československa, později ČR, a zadržen byl až v roce 2000 a putoval do věznice na Bory. Proslavil se především v roce 2005, když spolu s dalším vrahem Romanem Čabradou z Borů uprchl. Dostal se do Německa, země jej vydala pod podmínkou, že se soudní řízení obnoví. Byl opět uznán vinným, v té době už ale opět odjel do Německa.

Jeho vinu potvrzovaly všechny soudy v ČR, on však stále tvrdí, že je nevinný. Kvůli svému odsouzení chystá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám