Hlavní obsah

Soud potrestal policistu za fotku na štvavém letáku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

S pocitem zadostiučinění opouštěl v pátek jednací síň plzeňského soudu podnikatel Luboš Kotáb. Několik měsíců se pokoušel přesvědčit státního zástupce, že policista Zdeněk Kylián má prsty v kampani, která ho měla očernit. Soud mu dal nakonec za pravdu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Zdeněk Kylián u soudu

Článek

Příslušníka Obvodního oddělení Plzeň-Vinice Kyliána soud potrestal za to, že z interní databáze ministerstva vnitra vytáhl Kotábovu portrétovou fotografii, která se společně s doprovodným textem:„Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb (firma The Elektro El) je velký podvodník!!!“ objevila na plakátech po celém městě. Kdo ale plakáty přímo vyrobil a vylepil, se zjistit nepodařilo.

Policista za neoprávněného nakládání s osobními údaji a zneužití pravomoci dostal v pátek jeden rok s podmínkou dvou let a zákaz činnosti na dva roky.

"Obviněný se zpronevěřil základnímu poslání policisty. Vylustrované údaje vynesl z policejního oddělení s tím, že budou použity ke škodě dotyčného muže," uvedl soudce Josef Prach.

Plzní zostouzející letáky kolovaly na sklonku roku 2008. „Byl to šok, strach, ostuda. Dodnes se s tím setkávám v soukromí i při podnikání,“ řekl u soudu Kotáb. „Plakáty visely všude, na veřejném osvětlení, na domech, na každém vchodě, na popelnicích, na zastávkách, trvalo to několik týdnů,“ dodal.

Nezůstalo jen u Plzně a některých jejích částí, plakáty byly i v Rokycanech či Chrástu. „Strhal jsem je v jedné ulici, do rána tam byly znovu. Pak jsem našel jeden na svém autě, na skle u spolujezdce na parkovišti u nákupního centra. Strhl jsem ho a vzal na policii,“upřesnil.

I jeho přítelkyně Jaroslava Pacholíková popsala u soudu, jaké psychické trauma rodina prožívala. „Moji známí a kamarádi se mě ptali, jestli je na tom něco pravdy, jestli nemá přítel nějaké problémy. Půl roku jsem nemohla spát a musela brát prášky,“ prohlásila žena.

Kylián: Žádnou fotografii jsem nikomu nedával

Kylián svoji vinu popřel. „Nejsem si vědom, že bych ho lustroval,“ prohlásil u soudu. „Žádnou takovou fotografii jsem nikomu nepředával,“ dodal. Odhalen byl podle hesla, které při lustraci do systému zadal.

Kotáb si není vědom sporů, které by přerostly v takto štvavou akci. „Nevím, komu bych tak markantně ublížil, aby byla taková odezva,“ uvedl. Přesto padlo u soudu jméno muže, který po něm chtěl po dvou letech údajnou nápravu provedené práce. Podle Kotába šlo o dílo v hodnotě čtyř až pěti tisíc. Tímto člověkem byl podnikatel Robert Šmolík.

„Nešlo o žádný spor. Jen mi slíbil, že mi udělá ve stodole nějakou elektriku, ale na práci nakonec nedošlo,“ tvrdil Šmolík. Nepopřel , že se s policistou Kyliánem zná. „Chodili jsme spolu na squash,“ řekl k tomu.

Kylián po obvinění dál chodil do práce, podle jeho nadřízeného nebyl důvod ho postavit mimo službu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám