Hlavní obsah

Sedm let vězení za pokus zavraždit manželku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Sedm let ve vězení stráví 58letý muž z Náchodska za to, že letos v červenci vážně pobodal svou o patnáct let mladší manželku. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej ve čtvrtek uznal vinným z pokusu vraždy.

Článek

Za tento trestný čin je sazba deset až 18 let, soud však uznal obžalovanému řadu polehčujících okolností. „Zejména to byla účinná lítost nad tím, co spáchal, přiznání a také to, že spolupracoval při objasnění skutku,“ konstatoval předseda trestního senátu Miloslav Ježek.

Znalci také uvedli, že muž má velkou šanci na nápravu. „Hluboce lituji toho, co jsem udělal. Zabít jsem ji ale opravdu nechtěl,“ řekl obžalovaný na závěr procesu.

K činu došlo na dvoře domu, kde manželé bydleli. Jejich soužití mělo do ideálu daleko. „Obžalovaného provázel alkohol skoro celý život,“ řekla znalkyně z oboru psychologie Jitka Skramuská. I v době spáchání skutku měl v krvi 2,9 promile a incidentu předcházela žárlivá hádka.

Stačilo málo a byla by to dokonaná vražda.
soudce

Muž, ačkoliv i podle výpovědi svědků nikdy nebyl agresívní, tentokrát zcela nenadále vytáhl z kapsy vystřelovací nůž a své manželce zasadil celkem šest ran do levé ruky a do hrudníku. Žena nevykrvácela jen díky rychlé lékařské pomoci, ale v důsledku utrpěných zranění má značně omezenou hybnost levé paže.

„Stačilo málo a byla by to dokonaná vražda. V jednání obžalovaného spatřujeme nepřímý úmysl, protože si musel být vědom, že může zabít,“ řekl soudce Ježek.

Podle verdiktu se také obžalovaný musí podrobit ambulantní protialkoholické léčbě.

Rozsudek není pravomocný. Zatímco státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s výší trestu spokojena a práva na odvolání se vzdala, obžalovaný si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám