Hlavní obsah

Za podíl na uškrcení nepohodlného svědka autolanem dostal muž 14 let

Plzeň
Aktualizováno

Šestačtyřicetiletý Antonín Wertheim dostal ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni za vraždu nepohodlného svědka před dvěma lety v Kařezu na Rokycansku trest odnětí svobody na 14 let. Podle obžaloby se se svým synem a přítelem své dcery Antonínem Klysákem podílel na uškrcení svého příbuzného. Oba mladíci už byli odsouzeni, proti Wertheimovi však policie neměla dost důkazů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Usvědčení Wertheima napomohly zejména výpovědi obou odsouzených letos v březnu.  Klysák ho označil za spolupachatele, syn dokonce uvedl, že otec oběť zavraždil sám.

Podle obžaloby je Wertheim starší spolupachatelem. Vražda se stala 15. března 2008. Wertheim mladší a Klysák podle spisu donutili příbuzného nastoupit do auta v Dobřanech u Plzně. Odvezli ho do Kařezu, kde bydleli. Svou oběť pak uškrtili autolanem, vysvlékli a zakopali do jámy připravené na septik. Wertheim starší oběť údajně držel, aby se nemohl bránit, syn mu obtočil lano kolem krku a s Klysákem ho utahovali. Policisté tělo našli až o rok později. Obžalovaní se podle spisu muže zbavili proto, aby je nemohl usvědčit z jiného trestného činu.

Odsouzený: Chtějí dostat nižší trest

Wertheim starší, jenž se živí jako obchodník s auty, u soudu účast na vraždě popíral. Zavražděného prý nikdy neviděl. V osudný den prý pomáhal od rána pokrývači, který mu spravoval střechu. Syn mu slíbil pomoc, ale po celý den se prý on ani Klysák neukázali. "Co si na mě vymyslel můj syn a zeťák, tak to kecají. Chtěli dostat nižší trest, tak mě obvinili. Není to pravda, vymysleli si to," bránil se.

"Všichni jsme v tom byli," řekl Klysák. Wertheim starší podle něj oběti držel ruce. Syn obžalovaného, jenž byl v minulosti odsouzen za podvody, krádež a ublížení na zdraví, už dříve uvedl, že otec oběť zavraždil sám a poručil jemu a Klysákovi, aby mrtvolu odklidili.

Zavražděný muž byl příbuzným Klysáka. Proti Klysákovi a Wertheimovi mladšímu měl svědčit u soudu. Před časem totiž zdědil dům a oba ho unesli a donutili podepsat nevýhodnou smlouvu o jeho prodeji. Příbuzný pak na oba podal trestní oznámení, stihl ale promluvit jen na policii.

Wertheim mladší už byl pravomocně odsouzen za vraždu na 15 let v nejpřísnějším typu věznice. Z dřívějška má uloženo osm let za vydírání své budoucí oběti. Rok už si odpykal, takže za mřížemi bude 22 let. Klysák, jenž je lehce mentálně retardovaný a byl zřejmě Wertheimem mladším manipulován, stráví za mřížemi 13,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám