Hlavní obsah

Expolicista dostal čtyři roky za úplatky při povolování pobytu cizinců

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, vor

Karlovarský soudce Tomáš Mahr uznal expolicistu Radka Kocába vinným z přijímání úplatků za povolování pobytu cizincům a odsoudil ho na čtyři roky do vězení. Soudce také rozhodl o propadnutí čtyř miliónů korun, které byly nalezeny u Kocába doma. Udělil mu také zákaz činnosti na pět let.

Foto: Sokol Jan, ČTK

Bývalý policista Radek Kocáb

Článek

Kocáb se proti rozsudku odvolal. Soudní jednání začalo krátce po 10. hodině, soudce několik hodin četl všechny případy pochybení při udělování pobytu cizinců.

Kocáb byl obžalován za přijímání úplatků v letech 2002 až 2004, přičemž zatčen byl v lednu roku 2005. Při domovní prohlídce doma v rodinném domu v Andělské Hoře nedaleko Karlových Varů u něj policie našla přes čtyři milióny korun, které měl uložené v krabici od bot pod postelí.

Po obvinění byl Kocáb propuštěn z pracovního poměru u Cizinecké policie kvůli porušení přísahy. Proti Kocábovi svědčili mimo jiné dva utajení svědci, kteří popsali praktiky Kocába a jeho kolegy Pavla Kábrta, který čelí stejné obžalobě v samostatném soudním řízení.

Jako první na případ upozornilo Právo, které svědek celého případu kontaktoval a popsal své zkušenosti z karlovarské cizinecké policie. Podle něj obžalovaní policisté přijímali úplatky za povolení k pobytu ve výši dvou až tří tisíc euro, tedy 50 až 75 tisíc korun.

Líčení se táhlo přes pět let

Soudní líčení se táhlo přes pět let, zejména kvůli tomu, že se nepodařilo dohledávat vietnamské svědky k případu. Mnozí z nich totiž již odcestovali zpět do vlasti. Oproti původní obžalobě, která uváděla 333 případů přijímání úplatků za nestandardní povolení k pobytu Vietnamců, snížil nakonec státní zástupce počet skutků na 114, u kterých kontrola zjistila prokazatelná pochybení.

Obhajoba požádala o zproštění Kocábovy obžaloby s tím, že dokazování u soudu neprokázalo Kocábovu vinu. Utajení svědci vypovídali podle obhájkyně nevěrohodně, nekonkrétně a o úplatcích mluvili jen z doslechu. Také čtyři milióny korun, které se u Kocába našly, podle obhajoby dostatečně vysvětlily svědecké výpovědi o půjčce, kterou Kocáb dostal od kamaráda.

Obhajoba také vytkla soudu to, že vůbec utajené svědky připustil, neboť tím podle obhájkyně snížil právo na obhajobu Kocába. Podle obhajoby by tak měl být bývalý policista zproštěn viny v plném rozsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám