Hlavní obsah

Rodiče a sestry popáleného mladíka z Plzeňska chtějí po pachateli milión

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Téměř milión korun jako satisfakci za krutý zásah do rodinného života požadují rodiče a sestry dvacetiletého Benedikta Vokáče z jižního Plzeňska, kterého před třemi lety popálil ve škole jeho spolužák Josef Lorenc. Sám postižený mladík se už přitom soudí se školou o sedmimiliónové odškodné.

Článek

Manželé Vokáčovi s dcerami zase zažalovali Lorence jako pachatele činu, a to na ochranu osobnosti s požadavkem náhrady nemajetkové újmy v penězích. V úterý se obě strany sešly u Krajského soudu v Plzni, kde se ještě před projednáváním žaloby dohodly, že se pokusí vypořádat mimosoudně.

„Mému klientovi je upřímně líto, co se stalo a v případě rodičů je ochoten jednat o peněžitém zadostiučinění. Zcela odmítá ale finanční nároky sester,“ uvedl Lorencův advokát Martin Vovsík.

Podle něho rodiče požadují sedm set tisíc a sestry dvě stě tisíc korun. „Tyto částky ale považujeme za neadekvátní. Budeme se snažit dohodnout na nějakém přiměřeném kompromisu,“ dodal Vovsík.

Soudkyně Irena Ondrušová upozornila žalobce na to, že peněžité nároky nemohou být pro žalovanou stranu v takovém rozsahu, aby byly pro ni zcela zničující. „Pokud by měl soud rozhodnout o přiznání peněžitého zadostiučinění, tak jen v případě, pokud žalující strana prokáže, že došlo k zásahu do soukromí ve značné míře. Já nechci tento případ nějak zlehčovat, ale jak jsem si prošla ty písemné materiály, tak ten zásah není tak intenzivní, jako kdyby došlo například k úmrtí. Tady se mohou rodinné vazby nadále rozvíjet,“ prohlásila soudkyně.

Obhájce: Mladík prožil bolestivá muka

První žalobu v případu Benedikta Vokáče otevřel minulý měsíc Okresní soud Plzeň jih. Mladík žádá milióny jako náhradu škody za zdraví. „Prodělal fyzické a psychické trauma, které na něm zanechá doživotní následky. Prožil bolestivá muka a děsivý zážitek ohně má stále před očima. Budí se ze spaní, není schopen škrtnout sirku nebo zapálit sporák. Tím, že je výrazně omezen v jakékoli fyzické činnosti, trpí depresemi z obavy o svoji další budoucnost. Trápí se zejména tím, jestli najde nějaké uplatnění v zaměstnání, neboť profesi, ve které byl vyučen, nebude moci vykonávat. Dokonce uvažoval i o sebevraždě,“ uvedl právní zástupce popáleného mladíka Jiří Štancl.

Benedikt Vokáč prodělal už devět plastických operací a na postižených místech musí stále nosit speciální bandáž. V létě nemůže chodit na slunce a v zimě zase do mrazu. Lékaři mu zakázali jakékoliv sportovní aktivity.

K tragédii došlo v hodině odborného výcviku, při níž hoch na sebe nešťastnou náhodou vylil kelímek s benzínem. Jeho spolužák k němu přiběhl a škrtl zapalovačem. Oheň chlapci způsobil těžké popáleniny, hlavně na obličeji, rukou a hrudi. Viníka později soud poslal do vězení na sedm měsíců. Rodině poškozeného hocha soud v rámci trestního řízení přiznal sedm set tisíc korun jako bolestné, které zaplatila pojišťovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám