Hlavní obsah

Praha má zaplatit ještě milión korun Britovi, na kterého spadl vánoční strom

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firma Folk Art Production a Praha mají zaplatit další cca milión korun Britovi Malcolmu Tuffinovi jako odškodnění za zranění, která utrpěl po pádu vánočního stromu na Staroměstském náměstí před sedmi lety.

Článek

V úterý o tom nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Tuffin už dostal v roce 2007 560 tisíc, když odvolací soud uznal odpovědnost města a pořadatelské firmy na neštěstí. Celkem by tak měl dostat přibližně milión a půl.

Neštěstí se stalo 6. prosince 2003. Pětadvacetimetrový vánoční smrk se na Staroměstském náměstí zřítil a zranil pět lidí, nejvážněji Tuffina. Cizinec utrpěl zlomeniny stehenních kostí a bederní a hrudní páteře, podstoupil operace a také transfuze krve. Měsíc byl pak plně upoután na invalidní vozík, potřeboval ho ještě další tři měsíce a poté musel chodit s pomocí hole.

Brit původně požadoval odškodné 2,5 miliónu korun. Obvodní soud mu ho v roce 2006 přiznal. Městský soud však verdikt zrušil, potvrdil pouze dvousettisícové bolestné a více než třísettisícové odškodné za ztížení postavení.

Část případu vrátil k novému projednání s tím, že cizinec musí své nároky ještě prokázat. Tuffin na minulém jednání část své žaloby stáhl, protože mu v Británii zaplatili zhruba milión korun nemocenské.

O kauze mezitím na základě dovolání hlavního města rozhodoval i Nejvyšší soud, který potvrdil odpovědnost Prahy spolu s pořadatelskou firmou. Dospěl k závěru, že majitel pozemků musí kontrolovat, co se na jeho majetku děje.

Reklama

Výběr článků

Načítám