Hlavní obsah

Za uškrcení starce stráví muž 15 let ve vězení

Právo, Aleš Hnus
Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal ve čtvrtek na 15 let do vězení devětadvacetiletého Štefana Václavka, který letos v únoru v rodinném domě ve Slezském Ostravě uškrtil jednaosmdesátiletého muže, u kterého přechodně bydlel v podnájmu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí škrtiče Štefana Václavka do soudní síně.

Článek

Vraždou vyvrcholily spory mezi oběma muži. Václavek důchodce během hádky nejprve škrtil rukama a nakonec ho zardousil pomocí prádelní šňůry. Policie zatkla Štefana Václavka po několika dnech od vraždy v jedné z ubytoven v Ostravě-Přívoze.

Událost se odehrála v domě, který kromě podivínského starce a Štefana Václavka obývaly ještě tři svérázné ženy, z nichž jedna je částečně zbavena svéprávnosti. Podle vyšetřovatelů šlo o dům hrůzy. Poté, co Václavek důchodce uškrtil, svěřil se s tím dalším třem spolubydlícím. Žádná z nich ale zločin neoznámila, naopak všichni začali společně řešit, jak s mrtvolou naloží.

Ženy se nakonec rozhodly, že mrtvolu uloží do vany, kde ji budou polévat kyselinami a dalšími chemickými látkami. Zlikvidovat tělo se ale tímto způsobem nepodařilo. Policie se o vraždě dozvěděla až s týdenním zpožděním poté, co se jedna z obyvatelek z domu svěřila svému známému.

„V průběhu vyšetřování se zvažovala možnost, zda na smrti muže nesou odpovědnost i další obyvatelky domu, případně zda se s ohledem na nakládání s tělem nedopustily jiného trestného činu,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Dodala, že v úvahu připadalo i obvinění pro neoznámení trestného činu, nakonec ale policie dospěla k názoru, že žádnou z žen s ohledem na okolnosti případu neobviní.

„Byla to velice specifická komunita. Jedna z žen je částečně zbavena způsobilosti k právním úkonům a o všech se dá říct, že měly z obžalovaného strach,“ dodala státní zástupkyně.

Čtvrteční rozsudek je již pravomocný, obžalovaný se ještě v soudní síni vzdal práva na odvolání. Stejně učinila i státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:
Štefan Václavek

Výběr článků

Načítám