Hlavní obsah

Byl to zkrat, vysvětluje starostka podezřelá z korupce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Téměř čtyři hodiny strávila ve středu dosavadní místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová (54) na protikorupční policii. Policisté ji podezírají z korupce, neboť na tajně nahraném videu z loňského listopadu, zveřejněném před týdnem deníkem Právo a serverem Novinky.cz, je natočená při přebírání sto tisíc korun.

Článek

Policie si sociálnědemokratickou političku předvolala do Prahy, obvinění z korupce nicméně zatím nepadlo.

Tůmová od začátku tvrdí, že šlo o půjčku od vyškovského podnikatele Davida Lacíka, a nikoli o úplatek.

Pracovala jsem s ním a on mi řekl: co ti mám za to dát a já jsem prostě... To byl zkrat, protože on mi zrovna přišel do cesty. To se v životě někdy stává, že vám někdo vleze do cesty, který vám potom možná zničí život.
Zdeňka Tůmová

„Paní magistra podala obsáhlé vysvětlení. Policie se jí samozřejmě ptala na celou tu záležitost, jak to proběhlo, i na osoby, které by s věcí mohly být nějak spojeny. Nepadla ale žádná jiná jména než její a pana Lacíka. Jméno toho, kdo by mohl být iniciátorem, jsme z důvodů, které jsme policii sdělili, zatím neřekli,“ shrnul ve středu její advokát Jaroslav Padrnos.

Policie prý zná iniciátora

Domnívá se však, že policie má konkrétní představu, kdo je údajnou tajemnou postavou, která za údajnou diskriminací Tůmové stojí. „Já tedy mám podezření na tři lidi,“ řekla k tomu Právu krátce po výslechu Tůmová.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Ve středu zopakovala, že stále nenašla údajný papír svědčící o tom, že si od Lacíka půjčila sto tisíc a poté je také vrátila. „Je to velká chyba, já si to uvědomuji,“ podotkla Tůmová. Na dokument se telefonicky ptala i Lacíka, ale už se jí prý neozval.

Právu se také snažila vysvětlit, proč si půjčila zrovna od Lacíka, a nikoli třeba od banky.

„Pracovala jsem s ním a on mi řekl: co ti mám za to dát a já jsem prostě... To byl zkrat, protože on mi zrovna přišel do cesty. To se v životě někdy stává, že vám někdo vleze do cesty, který vám potom možná zničí život. Co je pro mě sto tisíc, to je pro něj milión, on se tím netajil,“ konstatovala Tůmová.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

Prý jí Lacík sdělil, že kdyby někdy něco potřebovala, ať mu řekne. „A já jsem řekla, no,“ doplnila. Od Lacíka si údajnou půjčku podle svých slov vzala i proto, že nechtěl úroky.

Po zveřejnění nahrávky byla podle svých slov v šoku, ze kterého se dosud nevzpamatovala.

„Snáším to špatně, jsem na práškách, protože dvanáct roků jsem si budovala kariéru a za týden je to prakticky skoro pryč. Teď musím obhájit něco, co jsem neudělala, a bránit se proti něčemu a nevím, co se děje,“ přiznala očividně rozrušená Tůmová.

Míní, že ji chtěl někdo zdiskreditovat buď z politických, nebo z osobních důvodů. „Všichni, kdo mě znají, vědí, že jsem slušná ženská, že jsem nikdy úplatky nebrala a nejsem žádný kaskadér. I v SMS dostávám od lidí podporu,“ podotkla Tůmová.

Stále si nedokáže vysvětlit, proč na nahrávce poté, co jí Lacík dal do kabelky sto tisíc a řekl, že to je za tu školu, odpověděla, že „jsou to ty materiály za tu střechu“.

„Nechápu to. Vím, že jsme se o tom (střeše) někdy bavili, jestli mu zastřeším tu školku, kterou chtěl zřídit, nebo něco takového, jako garant. Vím, že jsem mu z legrace řekla: chlapče, ale ty umíš střechy a já umím učit, něco v tom smyslu,“ vysvětlovala ve středu středoškolská pedagožka Tůmová.

„Tak zaplatím pokutu“

Připustila, že zřejmě porušila zákon o střetu zájmů, když údajnou půjčku neuvedla ve svém majetkovém přiznání za loňský rok.

„V ten moment, kdy jsem to vyplňovala, tak mě to vůbec nenapadlo. No, tak zaplatím pokutu,“ poznamenala Tůmová. Zákon v takovém případě počítá se sankcí až padesát tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám