Hlavní obsah

Expolicista Barkóci musí zpátky do vězení, neuspěl u Nejvyššího soudu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nepomohla mu ani intervence senátora Jana Horníka ani následná snaha bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Romský expolicista Martin Barkóci z Ostrova nad Ohří se musí vrátit zpátky do vězení, kde si má za krytí zločinu ještě odsedět dva roky a devět měsíců.

Foto: Martin Polák , Právo

Martin Barkóci při nástupu do věznice na konci října loňského roku Teď se tam po devíti měsících, kdy měl přerušen výkon trestu, zase musí vrátit.

Článek

Nejvyšší soud v Brně (NS) totiž smetl ze stolu jak jeho dovolání, tak stížnost pro porušení zákona proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Praze, kterou v jeho prospěch podala ještě jako šéfka rezortu právě Kovářová. Ta přitom využila svého práva a Barkócimu letos v lednu přerušila výkon trestu.

„Dovolání  Nejvyšší soud odmítl a stížnost pro porušení zákona zamítl. Situace je teď taková, že platí původní rozsudek. Odsouzený musí nastoupit zpět do výkonu trestu. Proti tomu není už přípustný žádný opravný prostředek,“ potvrdil v úterý Právu mluvčí NS Petr Knötig.

"Měli tě tu zabít"

Barkóciho poslal Krajský soud v Plzni na čtyři roky do vězení za krytí rasově motivovaného zločinu. Vrchní soud v Praze později v odvolaní řízení trest o jeden rok snížil, když vypustil formulaci o rasově motivovaném podtextu.

Kauza, na jejímž konci byl loni v říjnu nástup Barkóciho do vězení, začala v prosinci 2007, kdy dva Romové Julius Horváth a Milan Pačan napadli muže a bili ho násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, zmlácenému muži řekl: „Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“ Ovlivnit se ho prý pokusil i při výslechu. Z odposlechů zveřejněných u soudu je pak jasné, že Barkóci pomohl z bryndy právě Horváthovi s Pačanem.

„Službu měl Martin Barkóci. Je to v pohodě. Už je to zařízený,“ říká Horváth do telefonu svému známému poté, co mu popsal, jak muže dobili. Z další nahrávky pak zaznívá hlas policisty Barkóciho. „Ty vole, mám z vás šoky. Přijeďte ke mně hned s Milanem,“ kontaktuje Barkóci Horvátha hned druhý den po incidentu. Další den telefonuje Pačan Horváthovi a sděluje mu, že poškozený muž je nepráskl. „Byl za mnou Barkóci, že je to dobrý, že nic neřekl. Prej jen řekl, že ho zbili nějací neznámí Romové,“ říká mu dobrou zprávu. Z odposlechů také zaznělo, jak Barkóci nazývá své kolegy policisty idioty. Řeč na to přišla, když Barkócimu jeden z jeho romských kamarádů volal na mobil a stěžoval si, že dostal pokutu.

Po pravomocném odsouzení se za Barkóciho začali bít jako lvi senátor Jan Horník a karlovarský zastupitel  Jiří Kotek. Ačkoliv ani jeden z nich se soudního procesu nezúčastnil, tvrdili, že byl zinscenovaný a že jde o justiční omyl . Kotek dokonce verbálně napadl zpravodaje Práva, který byl v soudní síni přítomen všech jednání a měl tak možnost zveřejnit klíčové důkazy z přehrávaných odposlechů, že lživě manipuloval veřejným míněním a pomohl Barkóciho dostat do vězení.

Podle Kovářové důkazy nestačily

Exministryně Kovářové do stížnosti napsala, že důkazy provedené před soudem, jsou nedostatečné pro rozhodnutí o Barkóciho vině. „Nikdo nesmí být stíhaný nebo zbavený svobody jinak než z pádných důvodů a způsobem, který stanoví zákon,“ uvedla  ve stížnosti Kovářová.

Sám Barkóci se také obul do soudců, kteří ho poslali za mříže „Vzkazuji jim, aby své spisy konečně přestali číst jako knížku, nějakého Robinsona, když jsou takhle vzdělaní. Berou to tak, jako by si šli koupit rohlík někam do krámu.  Osobně bych nechtěl, aby tito soudci třeba v roce 1600 rozhodovali o mé vině v trestu smrti Doufám, že jestli mají nějaké svědomí a povede se znovuotevření mého případu, budou se tomu dostatečně věnovat,“ říká  Barkóci ve videorozhovoru, který s ním ve vězeňské cele natočil a na internetu zveřejnil aktivista Jan Šinágl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám