Hlavní obsah

Za podpálení sklepa s bezdomovci dostal muž šest let

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal v úterý na šest let do vězení 46letého bezdomovce Vladimíra Krcha. Ten letos v březnu podpálil dveře sklepa v domě v Ostravě, kde přespávali další dva muži bez domova.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovanému recidivistovi Vladimíru Krchovi hrozí za podpálení sklepa s bezdomovci až dvanáct let vězení.

Článek

Žhářským útokem se jim chtěl pomstít za to, že mu obsadili jeho brloh. Oba bezdomovci byli při útěku přes hořící dveře popáleni, obžalovanému hrozilo za pokus o těžkou újmu na zdraví až dvanáct let vězení.

Obhájce obžalovaného se během hlavního líčení sice snažil o změnu právní kvalifikace na lehké ublížení na zdraví, soud se ale nakonec zcela ztotožnil s návrhem státního zástupce, podle nějž šlo o pokus o těžkou újmu.

„Věděl, že sklepní prostor nelze opustit jinak než přes dveře, u kterých založil požár,“ řekl soudce Martin Kaňok. Dodal, že proto si musel být obžalovaný vědom toho, že může bezdomovcům způsobit daleko závažnější poškození zdraví.

„Bylo velké štěstí, že nedošlo například k popálení plic žhavými sazemi,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Krch byl v minulosti už několikrát ve výkonu trestu, mimo jiné kvůli drogám, krádežím a řízení pod vlivem alkoholu. Naposledy byl začátkem tohoto roku odsouzen k osmiměsíčnímu trestu za vydírání své bývalé manželky, které vyhrožoval zabitím za to, že mu odpírala kontakt s dítětem.

V posledních letech žil jako bezdomovec a právě sklep domu na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě používal občas pro přespání.

„Když zjistil, že mu sklep obsadili dva muži, nejprve žádal 200 korun za to, že jim sklep dříve ukázal. Když to odmítli, tak odešel, ale po nějaké době se vrátil a před dřevěnými dveřmi do sklepa zapálil pomocí papíru gumovou pneumatiku,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám