Hlavní obsah

Za střelbu nebude řidič obviněn, podle policie jednal v nutné obraně

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Policie ukončila prověřování jednoho z nejzávažnějších případů agrese, ke které došlo v průběhu tohoto roku v ulicích Ostravy. Řidič škodovky, jenž v červnu postřelil spolujezdce jiné řidičky, která porušila dopravní předpisy, nakonec nebude obviněn. Podle policie totiž jednal v nutné obraně a bránil se neadekvátně brutálnímu útoku ze strany spolujezdce řidičky, který už byl obviněn z ublížení na zdraví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Incident se odehrál 1. června odpoledne na sjezdu z ulice Plzeňská na ulici Rudnou, kde probíhala rekonstrukce mostu a kvůli tomu se zde tvořily kolony.

Řidička opelu v rozporu s předpisy předjížděla kolonu, což se nelíbilo 34letému řidiči škodovky. Jeho reakce ale vzbudila ve spolujezdci ženy takový vztek, že vystoupil z auta a začal na řidiče škodovky útočit.

„Vedený útok vůči nic netušícímu řidiči škodovky měl být intenzivní a agresivní. Řidič byl navíc připoután bezpečnostním pásem, proto na první nenadálé napadení pěstmi nebyl schopen reagovat. V době, kdy si již s útočníkem nevěděl rady a útok neustával, v obavách vystřelil, přičemž pěstmi útočícího spolujezdce postřelil,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že zbraň měl řidič v legálním držení.

Důkladným rozborem kriminalisté dospěli k závěru, že střelbou řidič zareagoval v nutné obraně.
mluvčí policie

Útok pak pokračoval i po výstřelu. „Spolujezdec měl poškodit vozidlo a znovu útočit na řidiče a dále se mu snažit vytrhnout zbraň. Jednání spolujezdce měl podpořit další spolujezdec z opelu, který se měl rovněž snažit řidiči vytrhnout zbraň. Při přetahování o zbraň došlo k dalšímu výstřelu, střela však již nikoho nezasáhla,“ dodala mluvčí.

Řidiči škodovky způsobil útočník kromě pohmožděnin a oděrek také zlomeninu a podle policie jen náhodou nedošlo k vážnějším následkům. Muž byl proto obviněn z pokusu o těžké ublížení na zdraví a z výtržnictví, hrozí mu až deset let vězení.

Neadekvátní reakce zúčastněných

„Důkladným rozborem kriminalisté dospěli k závěru, že střelbou řidič zareagoval v nutné obraně. Nebude tedy trestně stíhán,“ dodala mluvčí.

Ostravští policisté prověřovali v tomto roce hned několik incidentů agrese na silnicích. „Příčinou byla většinou neadekvátní reakce zúčastněných a odlišný názor na řešení dopravní situace. Výše uvedený skutek je však bezesporu jedním z nejzávažnějších letošních případů agrese na ostravských silnicích,“ doplnila Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám