Hlavní obsah

Kulínský neuspěl, ve vězení bude definitivně přes pět let

Novinky, ČTK, Petr Nový
Brno

Bývalý sbormistr Bohumil Kulínský neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Za zneužívání nezletilých dívek si tak definitivně odpyká trest ve výši 5,5 roku vězení. Informaci potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig. Kulínský je ve výkonu trestu od loňského dubna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský při nástupu do pankrácké věznice

Článek

Sbormistr v dovolání žádal, aby jej Nejvyšší soud zprostil obžaloby, případně alespoň zrušil pravomocný rozsudek a vrátil případ k novému projednání odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze. Důvody, proč Nejvyšší soud dovolání odmítl, Knötig neuvedl. Odůvodnění musejí nejprve obdržet účastníci řízení.

Kulínský se podle rozsudku provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával celkem 19 svých mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Deset let nesmí pracovat s dětmi

Krajský soud v Hradci Králové sbormistrovi původně uložil tříletou podmínku, vrchní soud to však loni v lednu označil za "závažné pochybení", trest zpřísnil a muže poslal do věznice s dozorem.

Odsouzený také nesmí deset let pracovat s mládeží. Za pohlavní zneužívání sbormistrovi hrozilo až deset let za mřížemi. Žalobci navíc neúspěšně navrhovali, aby Kulínský dostal trest i za těžkou újmu na zdraví dvou sboristek, jež v období dospívání trpěly poruchou přizpůsobení.

Zásluhy o dobré jméno země nejsou polehčující okolností

Podle odvolacího soudu nelze pokládat za polehčující okolnost to, že se Kulínský zasloužil svou prací ve sboru o dobré jméno České republiky. Stejně tak prý nejde Kulínského jednání omlouvat argumentem, že dívky sbor navštěvovaly dobrovolně a nikdo je k tomu nenutil.

Kulínský podle odborníků netrpí žádnou sexuální deviací. Dává sice přednost velmi mladým dospívajícím ženám, ale není pedofil. Znalci ho popsali jako dominantní osobnost s narcistickými sklony.

Elitní pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Těleso navázalo na poválečná Kulínčata - Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. Kulínský junior, který vystudoval dirigování na brněnské JAMU, se ujal hlavního oddělení souboru už ve svých 18 letech. Nyní sbor vedou Blanka Kulínská s Lukášem Jindřichem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám