Hlavní obsah

Aféra s údajným úplatkem je komplot, tvrdí advokát místostarostky Tůmové

Právo, Miroslav Homola, Radim Vaculík
Brno

V pozadí aféry s videonahrávkou, na které místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová (54) přebírá v autě sto tisíc korun od podnikatele Davida Lacíka, prý stojí další muž. S tímto tvrzením v pondělí přišel právník Tůmové Jaroslav Padrnos.

Článek

„Jde o konkrétní osobu. My víme, o koho se zřejmě jedná, ale dosud nemáme v rukou důkazy, proto zatím to jméno nemůžeme zveřejnit. Důkazy, doufáme, že pomůže najít policie,“ řekl v pondělí Právu Padrnos.

Právě dotyčný nejmenovaný člověk podle něj před více než třemi lety seznámil Tůmovou s Lacíkem a nyní prý možná stojí za údajným komplotem vůči místostarostce. Padrnos s Tůmovou zvažují podat na tohoto prostředníka trestní oznámení i civilní žalobu na poškození dobrého jména.

„Očekáváme, že touto věcí se bude zabývat policejní orgán a právě policii chceme sdělit jméno podle nás podezřelé osoby včetně všech souvislostí, které nás k podezření vedou,“ naznačil bez dalších podrobností obhájce.

Policie má podezření na korupci

Policie přitom už zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu přijímání úplatku, jak Právu v pondělí potvrdil mluvčí protikorupčních policistů Roman Skřepek.

V případě obvinění a následné soudní dohry by tak Tůmové hrozily dva roky až osm let vězení.

Tůmová i její advokát si však stojí stále za tím, že loni v listopadu převzala od Lacíka stotisícovou půjčku a nikoli úplatek a míní, že se ji snaží někdo cíleně zdiskreditovat.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

„Půjčku původně chtěla na nákup bytu i ode mě, ale bylo to v době, kdy jsem měl za sebou hodně vydání, tak jsem jí pomoci nemohl,“ tvrdil v pondělí Právu advokát, který se s Tůmovou podle svých slov zná 31 let.

„Osobně se přikláním k tomu názoru, se kterým souhlasí i magistra Tůmová, že nahrávka byla pořízena již tehdy s cílem ji poškodit, a to konkrétně jako osobu, nikoli stranu, za kterou kandidovala. Možná to bylo i kvůli tomu, že byla úspěšná ve volbách, z devátého místa postoupila preferenčními hlasy na sedmé,“ poznamenal Padrnos.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

Připomněl fakt, že se Tůmová po říjnových volbách dostala znovu do zastupitelstva brněnského magistrátu a jako lídr tamní kandidátky ČSSD obhájila i mandát v městské části. Po vypuknutí aféry sice v pátek své členství v sociální demokracii pozastavila, zastupitelstva však zatím opustit nemíní.

Padrnos se v pondělí vrátil také k samotnému obsahu nahrávky, na níž Lacík Tůmové při předání balíku peněz říká, že „je to za tu školu“.

Podle advokáta mohl podnikatel ve stavebnictví použít tuto poznámku jen jako řečnickou průpovídku, protože mu Tůmová údajně z kamarádství a nezištně pomáhala s vyřizováním administrativy pro mateřskou školu v Lovčičkách na Vyškovsku, kde Lacík bydlí.

Tehdy podle Padrnose vůbec nevnímala nejasnou poznámku, ovšem nyní si prý začíná uvědomovat, že šlo možná o záměr právě určený nahrávce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám