Hlavní obsah

Lékařka měla brát léta úplatky od farmaceutické firmy

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Exkurzi do spletitých a neprůhledných vztahů mezi lékaři a farmaceutickými firmami nabídl pondělní proces s brněnskou lékařkou Eliškou Jugovou. Doktorka měla podle obžaloby přijímat od farmaceutické firmy peníze za to, že jejich lék předepisovala pacientům. Pokud bude lékařka shledána vinnou, hrozí jí až tři roky vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lékařka Eliška Jugová u soudu rezolutně odmítla, že by brala úplatky.

Článek

Semináře, kongresy, dárky, zájezdy, obědy, nakupování drahé odborné literatury nebo přímo platby za vystoupení na konferenci či honorování nejrůznějších studií - jsou to ještě nevinné, ba dokonce žádoucí pozornosti, nebo se jedná o skryté úplatky?

Podle farmaceutických firem se nejedná o nic špatného, pokud „svému“ lékaři hojně předepisujícímu konkrétní lék dají najevo své díky podobnou pozorností.

Podle státního zástupce ale podobné praktiky v případu lékařky Jugové překročily snesitelnou mez.

Obžaloba je vykonstruovaná, jsou politické tlaky na moje potrestání.
obžalovaná lékařka

„Opakovaně od reprezentanta farmaceutické firmy přebírala peníze za to, že předepisovala jejich lék. Ten osobně vyzvedávala v lékárně a pacientům ho vydávala. Za jednoho pacienta s předepsaným lékem dostávala 250 korun,“ prohlásil státní zástupce.

„Obžaloba je vykonstruovaná, jsou politické tlaky na moje potrestání. S firmou jsem spolupracovala, ale všechno bylo legální. Pacientům jsem lék předepisovala proto, že byl nejlepší a aby jim co nejvíce pomohl, ne abych z toho já měla prospěch,“ rezolutně odmítla obvinění lékařka s tím, že pro firmu pouze vyplňovala protokoly o účincích léku, za které inkasovala měsíčně několik tisíc. Jugová pracovala v Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, kde po vypuknutí kauzy dostala výpověď.

Řekla mi, že dostávala deset tisíc měsíčně a že je chce vždy v polovině měsíce, protože z nich platí nájem.
zástupkyně farmaceutické firmy

Na případ upozornila reportáž v televizi, kdy nevědouc, že je natáčena skrytou kamerou, Jugová bez skrupulí vykládá o praktikách spolupráce s firmami.

„Přebrala jsem rajón od kolegy a s paní doktorkou jsem se sešla, předepisovala nejvíc našeho léku v Brně. Řekla mi, že dostávala deset tisíc měsíčně a že je chce vždy v polovině měsíce, protože z nich platí nájem. Semináře a kongresy ji prý nezajímají. Já jsem to odmítla a ona mi pak několikrát volala, že si na mě bude stěžovat, že takhle to trvá už 15 let,“ vypověděla u soudu zástupkyně farmaceutické firmy.

Verdikt by mohl soud vynést na začátku prosince, kdy bude vyslechnut i hlavní svědek, farmaceutický reprezentant, který s lékařkou na prodeji léku dlouhodobě spolupracoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám