Hlavní obsah

Student informatiky se měl nabourat do e-mailů a vydírat dívky jejich fotkami

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Policisté dopadli 20letého studenta informatiky z okresu Nymburk, kterého podezírají, že od loňského září šmejdil v e-mailových schránkách uživatelů počítačů v České republice i v zahraničí. "Hledal v nich fotografie a videa se sexuální tématikou. Následně jejich prostřednictvím vydíral mladé dívky," informoval novináře v pondělí v Olomouci kriminalista Petr Kolísek.

Foto: Novinky

Článek

Mladík byl obviněn z trestného činu vydírání a porušení tajemství dopravovaných zpráv. Hrozí mu čtyři roky za mřížemi.

Na případ, který je jedním z nejrozsáhlejších svého druhu v Česku, upozornily policisty podle Kolíska dvě dvacetileté dívky, které studují v Olomouci. „Nezávisle na sobě podaly trestní oznámení na neznámého pachatele, který je měl vydírat,“ uvedl kriminalista.

„Mladík ze soukromých počítačů - notebooku a netbooku - kontaktoval uživatele internetových sociálních sítí, které uvedl v omyl a podařilo se mu tak získat jejich přístupové heslo k emailovým schránkám,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

„Muž rozesílal podvodné odkazy na stránky, které se tvářily jako originální a sloužily mu ke sbírání údajů,“ doplnil Kolísko. Jen za poslední dva měsíce se tak obviněnému podařilo získat přístupová hesla k emailovým schránkám 1 800 osob.

Chtěl další intimní materiály

Motivem jednání mladíka bylo podle policie získávání dalších intimních materiálů. Nalezené fotografie se sexuální tématikou si uschoval ve svém PC a na externím hardwaru. Poté po vybraných dívkách požadoval další intimní fotografie, video nebo přímý intimní kontakt pomocí ICQ nebo Skypu s web kamerou.

„Vyhrožoval jim přitom zveřejněním fotografií na sociálních sítích, facebooku nebo jejich zasláním rodičům, rodinným příslušníkům nebo spolužákům. V některých případech dívky ze strachu poslaly další fotografie, jindy zase video, nebo muži pózovali před web kamerou,“ konstatovala Štrbáková.

Techniku, kterou mladík používal, zabavili policisté při domovních prohlídkách ve dvou objektech v Pardubickém a Středočeském kraji. „Na adresy, které měl v databázi, chceme v příštích dnech rozesílat e- maily a vyzývat dotčené osoby, aby se přihlásily na nejbližší služebnu policie. Vzhledem k jejich množství je to jediný způsob, jak je kontaktovat,“ dodal Kolísek.

„Je však otázkou, zda s námi tito lidé budou chtít komunikovat. Je to choulostivý problém, který se jich přímo dotýká,“ podotkl k tomu zástupce vedoucího olomouckého územního odboru policie Jiří Musil.

Reklama

Výběr článků

Načítám