Hlavní obsah

Podvodníci si vymysleli fintu a okradli důvěřivého důchodce o čtvrt miliónu

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Se staronovou fintou přišli tři podvodníci, kteří v pondělí okradli jednaosmdesátiletého důchodce v Hradci Králové. Kvůli věrohodnosti si vymysleli příběh o autonehodě a chtěli ukázat cestu do nemocnice. Místo toho ho okradli o celkem 235 tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V pondělí krátce před jedenáctou hodinou dopoledne oslovila důchodce v Kuklenách, části Hradce Králové, žena, která chtěla ukázat cestu do nemocnice. Přitom brečela, že má ve špitále příbuzného po vážné autonehodě. Za volantem vozu seděl muž a v autě byla ještě jedna žena. Poté si k ní důvěřivý důchodce přisedl. Společně pak vyjeli k nemocnici," popsala způsob krádeže mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

"Na parkovišti u špitálu řidič zastavil a předstíral telefonát se zdravotnickým zařízením, kde měl být po údajné autonehodě hospitalizován zmíněný příbuzný. Při hovoru mu měl lékař sdělit, že bude potřebovat peníze na lékařské ošetření jejich příbuzného. Při autonehodě měl totiž utrpět zranění hlavy a také si zlomit obě ruce i nohy,“ dodala Pešavová s tím, že následně muž seniora požádal o půjčku dvacet tisíc korun, kterou mu slíbil vrátit.

Jelikož herecký výkon slovensky hovořících osob byl velmi přesvědčivý, penzista jejich přání vyhověl.

„Od nemocnice pak autem dojeli do trvalého bydliště okradeného. Řidič zůstal čekat v autě a ženy pozval domů. V pokoji jim předal slíbených dvacet tisíc korun. Do zástavy mu ženy nechaly černou tašku s tím, že v ní mají cizí peníze. Slíbily mu, že se pro tašku ještě ten den vrátí a přitom mu zapůjčené peníze dovezou zpět,“ pokračovala Pešavová.

V tašce samozřejmě žádné peníze nebyly. Nacházel se tam pouze balík čistých bílých papírů, na což důchodce přišel až odpoledne. Následnou prohlídkou bytu starý pán zjistil, že mu chybí dalších 215 tisíc korun. Ihned se proto obrátil na policii.

Okradení penzistů nejsou ojedinělá

K vozidlu podle policie senior uvedl, že se zřejmě jednalo o černý vůz značky BMW. Muži mohlo být kolem 40 až 50 let, zavalitější postavy, tmavých vlasů. První podvodnici mohlo být 40 až 50 let, vysoká byla asi 170 centimetrů, tmavých delších vlasů. Na sobě měla tmavé šaty. Druhá zlodějka vypadala na 30 až 35 let, byla štíhlé postavy, tmavých středně dlouhých vlasů, vysoká byla asi 165 centimetrů. Na sobě měla také tmavé šaty.

Případ šetří policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a podvodu.

Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let. Během letošního roku jen na Hradecku policie zaznamenala dvanáct případů okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 745 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám