Hlavní obsah

Za vraždu půlročního chlapečka hrozí muži výjimečný trest

Právo, Petr Pokorný
České Budějovice

Až dvacet let vězení, popřípadě i výjimečný trest, hrozí třiadvacetiletému Michalu Nováčkovi z Českých Budějovic za vraždu šestiměsíčního chlapečka. Případem tragédie, k níž došlo letos 13. června v pokoji jednoho z nočních klubů v Českých Velenicích se v úterý začal zabývat trestní senát českobudějovického krajského soudu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Michal Nováček v soudní síni

Článek

Podle obžaloby Nováček dítě své přítelkyně, údajně se živící prostitucí, usmrtil tak, že přes něj kvůli pláči přehodil deku a polštáře a poté jej prudce zalehl. „To, co se stalo, si připouštím, ale nepřipouštím si, že bych to udělal úmyslně,“ prohlásil před soudem Nováček.

Předseda senátu Aleš Kovář věnoval výslechu obžalovaného velký prostor. Před soudem totiž vypovídal částečně jinak než před policisty.

Nováček v podstatě tvrdil, že dítě, které si před tím vzal do postele v opilosti zalehl. „Hodně jsem ten den popíjel. Na nic moc si nepamatuji,“ prohlašoval Nováček.

Matku dítěte nutil k prostituci a bil ji

Matka dítěte, která s Nováčkem nějakou dobu na různých místech žila, u soudu uvedla, že ji nutil k prostituci. Často pil a peníze utrácel v hracích automatech. Když vydělávala, o dítě se staral. Před neštěstím partnerovi oznámila, že s prostitucí končí a odstěhuje se k otci. Rozejít se s ním ale nechtěla. Přijal to prý klidně. V noci na 13. června ji prý nechtěl pustit do pokoje penzionu, dokud nevydělá peníze.

Tuto verzi Právu potvrdil před justiční budovou i dědeček usmrceného chlapce. „Často byl agresivní a moji dceru bil,“ řekl o Nováčkovi, který má jedenáct sourozenců a v současné době je mimo jiné stíhán pro rvačku na diskotéce.

Hlavní líčení bude pokračovat i ve středu. Poté bude jednání kvůli znaleckým posudkům odročeno na listopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám