Hlavní obsah

Autor studie, která navrhovala vystěhovat Romy, dostal podmínku

Právo, orh
Písek

Trest 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky vyměřil v úterý Okresní soud v Písku autorovi studie Konečné řešení otázky cikánské Jiřímu Gaudinovi. Bývalý člen zemské rady Národní strany se soudního jednání nezúčastnil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jiří Gaudin

Článek

„Soud při rozhodování o trestu vycházel ze znaleckých posudků. Ty upozorňovaly i na to, že Gaudinova práce může podněcovat k rasové nenávisti,“ sdělil novinářům k rozsudku soudce Martin Král. Rozsudek ještě nenabyl právní moci a obhájce Gaudina si pro odvolání nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Spokojený s rozsudkem byl státní zástupce Petr Cigánek. „Soud akceptoval můj návrh, co se týká právní kvalifikace i výše trestu. Myslím si, že rozsudek je v pořádku,“ konstatoval Cigánek.

Studii Konečné řešení otázky cikánské loni v dubnu pokřtilo 20 členů a příznivců Národní strany (NS) v Letech na Písecku, kde stál za druhé světové války sběrný, pracovní tábor pro Romy. Gaudin hájil tím, že se jedná o seriózní vědeckou práci.

„Není to žádná provokace, je to seriózní vědecká práce, na které se podíleli i současně publikující akademici. Jejich jména v publikaci nejsou uvedena,“ prohlásil po předchozím soudním jednání Gaudin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám