Hlavní obsah

Obviněný na detektoru sice lhal, ale přímý důkaz policie nemá

Právo, Jakub Troníček
Praha

Obvodní soud pro Prahu 8 v pátek nevyhověl návrhu státního zástupce, aby vzal do vazby 41letého muže, kterého policie obvinila v souvislosti se zmizením devítileté Anny Janatkové v Praze. Mluvčí soudu pro Prahu 8 Martin Slováček k propuštění podezřelého na svobodu uvedl, že policie nedodala dostatek důkazů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté při pátrání po Aničce Janatkové zdolávali překážky různého druhu.

Článek

„Jediná věc, která toho člověka s místem zmizení Aničky spojuje, je jeho genetický materiál zajištěný na batohu, což zdůvodnil tím, že batoh pouze našel a prohledal,“ konstatoval Slováček.

Obviněný podle něj sice měnil na policii výpovědi a lhal na detektoru lži, což prý vysvětlil třicetihodinovým výslechem, po kterém nevěděl pořádně, co říká, ale žádný přímý důkaz proti němu policie v ruce nemá.

„Neexistuje žádný další důkazní prostředek, který by spojoval obviněného s osudem Aničky,“ konstatoval Slováček. Informace, které policie v současné době má k dispozici, podle něj nestačí ani na zahájení trestního stíhání, natož na vzetí podezřelého do vazby.

„Zatím není jisté ani to, jestli se vůbec nějaký trestný čin stal,“ uvedl Slováček.

Mluvčí soudu zároveň dodal, že podezřelý muž sice byl v minulosti trestán, ale nikdy ne za násilnou trestnou činnost. Má podle něj dvě dcery a nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o pedofilního útočníka.

„Obviněný při výslechu uvedl, že dojíždí do severních Čech za svou družkou, se kterou má jednu dceru,“ poznamenal Slováček. Policie má podle něj dost možností, jak podezřelého na svobodě sledovat.

Ex-detektiv: Propuštění bylo správné

Podle bývalého detektiva a dnes advokáta Josefa Douchy bylo rozhodnutí soudu propustit podezřelého na svobodu správné. „Sice to policii komplikuje práci, ale kriminalisté toho mají opravdu velmi málo, žádný přímý důkaz proti tomu člověku soudu nedodali,“ řekl Právu Doucha.

Že má policie v podstatě prázdné ruce, podle něj potvrzuje trestný čin, ze kterého muže obvinila, tedy zbavení osobní svobody.

„Ta právní kvalifikace je tak trochu úniková a provizorní,“ poznamenal bývalý detektiv s tím, že policisté stále neví, jaký skutek se vlastně případně stal.

„A dokud Aničku nenajdou, tak to ani vědět nemohou. Do té doby dál připadají v úvahu všechny možnosti,“ doplnil Doucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám