Hlavní obsah

Chci na detektor lži, říká svědek z případu Kajínek

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunní svědek kauzy Jiřího Kajínka (49) je po sedmnácti letech ochoten prokázat, že mluvil pravdu, když jako střelce v plzeňských borských serpentinách v květnu 1993 označil právě Kajínka.

Foto: Petr Eret, ČTK

Vojtěch Pokoš na archivní fotografii

Článek

Vojtěch Pokoš (40) nyní řekl Právu, že je ochoten podstoupit test na detektoru lži, pokud ho k tomu policie nebo advokáti vyzvou.

Pokoš na rozdíl od svého bratra Juliana a podnikatele Štefana Jandy přežil v roce 1993 střelbu na osádku vozu, za kterou dostal Kajínek doživotí. Právě Pokoš pak u soudu jednoznačně ukázal na obžalovaného, když se jej senát ptal, kdo zabíjel. Totéž nedávno potvrdil i v exkluzivním rozhovoru pro Právo. [celá zpráva]

„Já nemám potřebu nikomu dokazovat, že jsem mluvil pravdu. Jestli to ale někdo bude chtít, tak není problém a klidně na něj půjdu,“ řekl Právu Pokoš.

Tehdy po něm detektor nikdo nechtěl

„Pokud by to chtěla policie, tak na to samozřejmě přistoupím a potvrdím tím, že jsem mluvil pravdu, když jsem řekl, že střílel Kajínek. Tehdy (při vyšetřování v devadesátých letech, pozn. redakce) to po mně ale nikdo nechtěl, asi to ani neexistovalo,“ podotkl Pokoš.

Prý už prokázání svého svědectví na detektoru lži nabízel účastníkům případu dříve, ale bez odezvy. Nedělá si však iluze o tom, že by v případě absolvování detektoru přesvědčil veškerou veřejnost o vině Kajínka.

„Garantuji vám, že kdybych to udělal jen proto, abych vyvrátil všechny spekulace, tak ony stejně nezmizí a ti blázni zůstanou furt a zpochybní i ten detektor lži,“ míní Pokoš.

Sám prý zatím podobnou proceduru nikdy neabsolvoval, takže odmítá, že by byl schopen detektor obelstít. „To umí možná agenti v nějakých filmech, ale obyčejný člověk jako já určitě ne,“ dodal Pokoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám