Hlavní obsah

Policie pozatýkala gang překupníků zbraní, vybavili by malou armádu

Praha

Čeští a slovenští policisté v úterý oznámili, že se jim podařilo koncem září zadržet a obvinit šestičlennou skupinu lidí, kterou podezírají z nelegálního obchodování se zbraněmi. V Česku byli zadrženi čtyři lidé, na Slovensku dva. Samopaly, pistole, výbušniny a granáty prý ze Slovenska převáželi do Česka, kde je částečně upravovali a následně distribuovali do podsvětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie pozatýkala gang překupníků zbraníVideo: ČTK

 
Článek

Čtveřice Čechů čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování, za což hrozí až osmileté tresty. Dva Slováci, otec se synem, jsou stíhaní za nedovolené ozbrojování a obchodování se zbraněmi, hrozí jim až desetileté tresty. Všech šest lidí poslaly soudy do vazby.

O akci v úterý informovali šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a ředitel slovenského Úřadu boje proti organizované kriminalitě Peter Krajíček.

Arzenál pro malou armádu

Policisté se podle Šlachty začali případem zabývat v lednu. Při šetření přišli na to, že za trestnou činností stojí několik Čechů, kteří spolupracovali se Slováky.

"Bez povolení hromadili, upravovali, opatřovali sobě i jinému a nabízeli k prodeji na různých místech Olomouckého kraje, především města Olomouce, zbraně," uvedl Šlachta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zabavené zbraně

Při domovních a dalších prohlídkách detektivové v Česku zajistili velké množství zbraní a munice. Policie s nadsázkou uvedla, že by vše stačilo k vybavení malé armády. Do rukou jim padlo 43 samopalů - 21 samopalů vzor 58, 18 samopalů vzor 61 Škorpion, dva samopaly AK 47 Kalašnikov, jeden samopal SA 26 a jeden lehký kulomet. Vedle toho detektivové nalezli i pistole, tlumiče na samopaly a pistole, nástražné výbušné systémy naplněné semtexem, obranné granáty, brokovnici s upilovanou hlavní, útočnou pušku CZ 858 Tactical, dlouhé střelné zbraně s optikou, zásobníky a tisíce kusů munice. Obvinění měli i části policejní výstroje.

Na Slovensku pak policisté nalezli dalších 11.000 nábojů, 28 pistolí a revolverů, tři samopaly, 70 hlavní do krátkých a dlouhých zbraní, sedm tlumičů a šest granátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zabavené zbraně

Samopaly vzor 58 a vzor 61 byly podle Šlachty prodávány za 25.000 až 35.000 korun za kus, za tlumič chtěli obvinění 8000 korun. Granát F1 byl k dostání jednotlivě - za 5000 korun za kus. Pokud jich někdo kupoval víc, zaplatil za jeden granát tisícovku, uvedl šéf ÚOOZ.

Zbraně byly označeny jako znehodnocené

Organizátorem v Česku byl podle Šlachty devětadvacetiletý muž z Prahy, který byl v minulosti soudně trestán za majetkovou trestnou činnost, především podvody. Podobný rejstřík má i další člen údajného gangu z Prahy. Zbylí dva obvinění jsou z Olomouce. S čtveřicí Čechů spolupracovala dvojice Slováků - otec (47) se synem (27). Slovenská policie je podle Krajíčka zadržela v Trnovci nad Váhom.

Část zbraní dovezených ze Slovenska prý pocházela původně z Česka, kde je v minulosti používaly české ozbrojené složky. Šlo především o samopaly vzor 58 a 61. Zbraně pak byly prodány českým firmám, které se zabývají obchodováním se zbraněmi a jejich znehodnocováním. Firmy je pak prodávaly slovenským společnostem podobného zaměření.

"Šetřením bylo zjištěno, že některé z těchto zbraní byly na Slovensku označeny jako znehodnocené, ale ve skutečnosti se tak nestalo," podotkl Šlachta. Část zbraní sice podle něho byla opravdu znehodnocena, obvinění Slováci je však zprovoznili.

Reklama

Výběr článků

Načítám