Hlavní obsah

V čestlickém aquaparku pořezala poškozená atrakce osm lidí

Aktualizováno

Uvolněný plech na atrakci Divoká řeka v čestlickém aquaparku zranil osm lidí. Pět návštěvníků včetně dvou dětí skončilo v nemocnici, zbylí tři byli po ošetření ponecháni na místě, řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Článek

Nejvážnější zranění utrpěla osmiletá dívka, která byla s vykloubeným ramenem převezena na dětské oddělení krčské nemocnice. Zároveň s ní tam záchranáři převezli desetiletého chlapce s tržnými rankami. Stejné zranění měli i tři dospělí, kteří skončili na chirurgických ambulancích v Krči a Říčanech.

"Nikdo nebyl zraněn těžce, všichni lehce, až na tu osmiletou holčičku, jejíž zranění bylo asi nejvážnější," dodala Janečková. Podle mluvčí policie Prahy-venkov Štěpánky Zatloukalové se plech uvolnil ze dna a plavce v proudu zřejmě pohmoždil a pořezal.

Zda bude akvapark kvůli neštěstí uzavřen, policejní mluvčí nevěděla. "Určitě ale bude uzavřena tato atrakce," dodala Zatloukalová. Pracovnice akvaparku ČTK telefonicky sdělila, že areál je zatím otevřen a provoz podle ní nebyl nijak omezen.

V čestlickém vodním světě to není první vážná nehoda. Při jeho výstavbě v říjnu 2007 se zřítil věžový jeřáb, pod jehož troskami zahynuli dva dělníci a třetí byl vážně zraněn. Policie obvinila z obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého inženýra geotechniky, který podle ní vypracoval chybný statický výpočet pro hlubinné založení jeřábu na staveništi.

Letos v lednu zde utonul čtyřletý chlapec. Za jeho smrt byl podle srpnového rozhodnutí soudu zodpovědný jeho otec.

Výstavba aquaparku začala v roce 2003. Původní investor, ruská firma Marie Group, dala do výstavby přes 1,2 miliardy korun, pak byly práce přerušeny. Stavbu v roce 2005 odkoupila společnost SPGroup a zahájila dostavbu. Areál byl otevřen v květnu 2008, o několik měsíců později byl zahájen i provoz hotelu, který patří k aquaparku. Téhož roku společnost SPGroup oznámila, že po odeznění současné bankovní a hypoteční krize, chce tento areál nabídnout k prodeji.

Čestlický aquapark je podle investora největším ve střední Evropě, zastavěná plocha komplexu činí 16 000 metrů čtverečních.

Za vážné úrazy v akvaparcích mohou většinou neukáznění lidé
Květen 2001 - O prst na noze přišel při jízdě na toboganu návštěvník jičínského aquacentra. Zřejmě se zranil o prasklinu v horním dílu toboganu.
23. srpna 2005 - Jedenáctiletý chlapec utonul v kladenském aquaparku. Neštěstí se stalo na atrakci space bowl, kam podle provozního řádu mohou pouze návštěvníci starší 12 let.
10. září 2005 - Dvanáctiletý chlapec přišel po svezení na toboganu v teplickém aquacentru o slezinu. Uvnitř toboganu, který je dlouhý 61 metrů, do něj narazila cizí žena. Lékaři ještě týž den chlapce operovali.
22. dubna 2007 - V kladenském aquaparku se na atrakci space bowl utopil šestnáctiletý chlapec z Konga. Loni v březnu středočeský krajský soud osvobodil dvě plavčice obžalované z nedbalostního trestného činu.
17. ledna 2010 - V čestlickém aquaparku se topil čtyřletý chlapec. Byl dovezen do nemocnice v kritickém stavu po dlouhodobém tonutí se srdeční zástavou. Přes veškeré úsilí lékařů zemřel 20. ledna. Otci dítěte, který byl za něj zodpovědný, soud v srpnu uložil roční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou.
16. října 2010 - V aquaparku v Čestlicích u Prahy se uvolnil plech na atrakci Divoká řeka a zranil osm lidí. Z toho pět návštěvníků včetně dvou dětí skončilo v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám