Hlavní obsah

Muž se přiznal k zapálení diskotéky, najímat si ho měla konkurence

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Dvakrát hořela loni na jaře nová diskotéka Imperio v České Skalici na Náchodsku. Naštěstí při požárech nikdo nezahynul, ale kriminalisté události vyhodnotili jako trestný čin obecného ohrožení. Zjistili totiž, že za ohněm byl úmysl. K zapálení diskotéky se před soudem v Hradci Králové přiznal 33letý Michal Jirman.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Michal Jirman před soudem.

Článek

Posledního dubna kolem půlnoci Jirman rozbil okno v přízemí a dovnitř hodil zapálenou větev, omotanou hadrem, který před tím napustil benzínem. Oheň způsobil škodu přes sto tisíc korun.

Podle Jirmanových slov si zapálení prostřednictvím Jiřího Maryšky (54) objednal živnostník Luboš Moravec (37), jemuž prý konkurenční podnik ubíral tržby.

Nechtěl jsem ohrozit žádné lidi, jenom provozovateli diskotéky znesnadnit podnikání.
obžalovaný Jirman

„Slíbil mi deset tisíc, nakonec mi dal jen sedm,“ uvedl Jirman. V bezprostřední blízkosti diskotéky je restaurace a ubytovna, a pokud by se požár nepodařilo včas uhasit, vznikla by vysoká škoda a mohlo zemřít minimálně jedenáct lidí. Další oheň Jirman založil koncem května. Podle obžaloby jej opět navedli Maryška s Moravcem.

„Moravec mi dal deset tisíc předem, jinak bych už do toho nešel,“ prohlásil Jirman, který za tmy vylezl na střechu, odstranil pár tašek a na půdu nalil bezín. Pak tam hodil hodil zapálený hadr. „Nechtěl jsem ohrozit žádné lidi, jenom provozovateli diskotéky znesnadnit podnikání,“ vysvětloval u soudu Jirman.

Muži hrozí až patnáct let

Ani Maryška svůj podíl nezapíral. Naproti tomu Moravec všechno označil za výmysly. „Diskotéku v mém domě tehdy provozoval Maryška a platil mi nájem,“ tvrdil s tím, že nově otevřená diskotéka mohla konkurovat leda Maryškovi.

Ten to odmítl. „Byl jsem u Moravce jen zaměstnán, dělal jsem tam takového poskoka, vyhazovače, uklízeče, prostě holku pro všechno. Platil mi různě, podle zisku,“ prohlásil. Hlavní líčení je naplánováno do pátku. Trestní sazba za obecné ohrožení se pohybuje v rozmezí osmi až patnácti let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám