Hlavní obsah

Objednavatel vraždy podnikatele stanul před soudem

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Vrah významného ostravského podnikatele Petra Širmera sice spravedlnosti dosud uniká, údajný organizátor zabití však od pondělí stojí před senátem Krajského soudu v Ostravě. Devětačtyřicetiletý František Solař z Ostravy si podle obžaloby vraždu objednal loni v létě.

Článek

Mrtvého podnikatele Širmera našli doma jeho příbuzní s několika kulkami v těle 14. července. Vyšetřování přitom trvalo nezvykle dlouho, obžalovaný Solař skončil ve vazbě až letos 29. května.

Solaře, kterému Širmer pravděpodobně dlužil peníze, podle obžaloby usvědčuje především výpověď muže, kterého se pokoušel v červenci k vraždě svést. "Řekl jsem mu, že takové věci beru, jako dělat bububu. Ale nesouhlasím s lámáním kostí a ubližováním," řekl korunní svědek policistům.

"Když odmítl požadavek splnit, obviněný se v jeho přítomnosti vyjádřil, že na likvidaci Petra Širmera zajistí někoho jiného. Potom 14. července 2002 odpoledne došlo k úmyslnému usmrcení Širmera v jeho trvalém bydlišti střelnou zbraní dosud nezjištěným pachatelem," tvrdí obžaloba.

Rozsudek koncem týdne

Také výpovědi dalších svědků jsou pro obžalovaného nepříznivé. "Na jaře roku 2002 se mi (korunní svědek) svěřil, že má kšeft za půl miliónu, když někoho zlikviduji," vypověděl přítel korunního svědka.

Obžalovaný se před spravedlností odmítá hájit. Nevypovídal ani před policii, ale dokonce ani při zahájení hlavního líčení. To pokračuje výslechy svědků a soudních znalců až do konce týdne, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Obžalovaného podle státního zástupce usvědčují nejen některá svědectví, ale také povýstřelové částice, nalezené na místě činu. Jejich chemické složení je stejné, jako u zbytků střelného prachu, objeveného uvnitř automobilu, jejž měl Solař vypůjčený a ze kterého podle zjištěných informací prováděl cvičnou střelbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám