Hlavní obsah

Trojice čelí obžalobě z vraždy mladé dívky

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Okolnosti, které provázely čtyři roky starou vraždu osmnáctileté dívky, začal v pondělí zkoumat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Obžaloba tvrdí, že pachateli jsou tři muži z Orlickoústecka.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaní František Miko, Radim Friml a Jiří Sivák

Článek

Dívka zemřela začátkem října roku 2006, ale že je mrtvá se potvrdilo až předloni v prosinci, kdy její tělo bylo objeveno v betonovém stavidle rybníka mezi obcemi Sloupnice a Řetová u České Třebové. Obžalobě z vraždy čelí šestatřicetiletý Jiří Sivák, padesátiletý František Miko a pětatřicetiletý Radim Friml. Motivem bylo údajně to, že Sivák nutil atraktivní dívku k provozování prostituce, ta to ale dělat nechtěla.

Sivák s Frimlem vinu od začátku vyšetřování odmítají, ale Miko se přiznal. Policii popsal průběh činu i podíly jednotlivých obviněných, stejně jako později na místě činu při prověrce výpovědi. Pak ale vzal všechno zpět s tím, že jej k přiznání donutili policisté.

„Řekli mi, že když nebudu vypovídat jak potřebují, hodí to na mě a dostanu třeba doživotí. Tak jsem podepsal výpověď, kterou mi při výslechu podsouvali. Později mi vyhrožovali, že když ji změním, odnesu to,“ řekl soudcům Miko.

Dívka se bránila

Státní zástupkyně Lenka Faltusová ve spise uvádí, že děvče k mužům nastoupilo do auta, řízeného Frimlem. Za jízdy se ji pak Sivák snažil přesvědčit k poskytování sexuálních služeb, což děvče odmítalo. „Vzpírala se a Sivák ji začal přímo ve vozidle bít do hlavy. Dívka se i za této situace vytrvale odmítala podrobit,“ stojí v obžalobě.

Auto dojelo až do lesa k neudržovanému rybníku. Sivák dívku vytáhl z vozu a začal škrtit. Pak ji spolu s Frimlem a Mikem odtáhli blíže k vodě, kde jí Sivák a Friml svázali ruce, zabalili do deky a tělo hodili do stavidla. Miko zatím hlídal okolí. „Příčinou smrti poškozené bylo uškrcení,“ uvedla Faltusová.

Sivák, který je momentálně ve vězení za majetkovou trestnou činnost, je obžalován nejen z vraždy, ale i z pokusu kuplířství a z výroby a distribuce drog. Hlavní líčení je naplánováno do středy, trojici hrozí 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám