Hlavní obsah

Mladík zasadil starci 51 ran nožem kvůli stokoruně, za mřížemi bude 16 let

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Na šestnáct let do vězení poslal ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové 21letého Jakuba Heppnera za vraždu důchodce. Čin spáchal letos v únoru v jedné vsi na Havlíčkobrodsku, když kuchyňským nožem jednapadesáti ranami ubodal 76letého muže kvůli tomu, aby senior neprozradil policii, že ho přišel okrást o peníze. Z domu ukradl sto korun.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jakub Heppner se svým obhájcem Jiřím Slezákem.

Článek

Obhájce Jiří Slezák navrhoval, aby byl Heppner souzen podle mírnějšího paragrafu. „Přes padesát bodnořezných ran svědčí o tom, že klient jednal v panice a ve strachu, takže nemohlo jít o úkladnou vraždu. Propadl chaosu,“ uvedl Slezák v závěrečné řeči.

Heppner na závěr líčení vyjádřil lítost a omluvu pozůstalým. „Připravil jsem je o otce a dědečka, je mi to líto, nemělo se to stát. Potáhne se to se mnou celý život, prosím o mírnější trest,“ hovořil k soudcům za vzlykotu jeho matky a přítelkyně.

Soud sice odmítl argumenty obhajoby, že mladík nešel na místo činu s úmyslem vraždit, ale při rozhodování o výši trestu přihlédl k věku obžalovaného, reálné možnosti jeho resocializace a zohlednil i to, že se k činu doznal. Heppnerovi původně hrozilo až dvacet let, případně doživotí.

„Když si někdo vezme sebou nůž a nachystá si maskování, pak jde pěšky dost daleko a tam spáchá zločin, tak se nedá věřit tomu, že neměl v úmyslu vraždit. Obžalovaný mohl utéci v okamžiku, kdy se poškozený probudil. Měl na obličeji kuklu, poškozený jej tedy nemohl poznat, ale obžalovaný ho přesto surově ubodal,“ konstatoval předseda trestního senátu Jiří Vacek.

Heppner má také povinnost zaplatit pozůstalým 240 tisíc korun. „Trest je pro nás akceptovatelný, ale pokud se obžalovaný odvolá, uděláme všechno pro jeho zpřísnění,“ řekl Právu syn zavražděného muže s poukazem na to, že Heppner si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám