Hlavní obsah

Mladík 51 ranami ubodal penzistu, stanul před soudem

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jednadvacetiletý Jakub Heppner z malé vesnice na Vysočině stanul ve středu před senátem Krajského soudu v Hradci Králové, kde čelí obžalobě z vraždy staršího muže. Heppner se přiznal, ale u soudu odmítl vypovídat.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Jakub Heppner před Krajským soudem v Hradci Králové

Článek

V přípravném řízení však událost z letošního 4. února podrobně popsal policistům. „Nechtěl jsem ho zabít, původně jsem tam šel jenom krást. Byl jsem nezaměstnaný, živila mě babička a já jsem chtěl občas své přítelkyni koupit nějaký dárek, abych o ni nepřišel,“ vysvětloval.

Osudného dne se v noci vydal z domova do několik kilometrů vzdálené vsi za šestasedmdesátiletým mužem, jehož znal z občasných návštěv. Se svým otcem tam totiž jezdil nechat si nabrousit různé nářadí. Připravil si kuklu kvůli maskování obličeje a nezapomněl si do kapsy dát kuchyňský nůž.

Do domu, v němž senior žil osaměle, vešel nad ránem nezamčenými dveřmi ze dvora. „Z chodby přešel do předpokoje před kuchyní, v níž v tu dobu spal poškozený, který se však v důsledku způsobeného hluku probudil. Vstal, přešel ke dveřím vedoucím z kuchyně a obviněný jej pak fyzicky napadl,“ stojí v obžalobě.

Pachatel měl dluhy 320 tisíc korun

Při rvačce měl napadený jen malou šanci se ubránit. „Obviněný vytáhl z kapsy nůž a poškozeného opakovaně bodal do hlavy, krku, hrudníku, zad i obou horních končetin,“ uvádí se ve spise.

„Nevím, co to do mě vjelo, nedokážu si to vysvětlit,“ řekl dosud bezúhonný mladík, který se ale přiznal, že má dluhy za 320 tisíc korun.

Důchodce zemřel na místě. Při pitvě se zjistilo, že mu Heppner způsobil 51 zranění, z toho šest smrtelných. Vrah po činu prohledal zásuvky v kuchyni a nalezl dvě padesátikorunové bankovky, které si odnesl. Policie jej dopadla po několika dnech pátrání.

Soudci by měli vynést rozsudek ve čtvrtek, Heppnerovi by soud mohl udělit až doživotní trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám