Hlavní obsah

Kajínek: Chci stejného soudce a jednání bez mé přítomnosti

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (49) nesouhlasí s tím, že se plzeňský krajský soudce Tomáše Bouček v září vyloučil jako předseda senátu z možného projednávání nového návrhu na povolení obnovy Kajínkova procesu. Právu to v úterý řekl sám Kajínkův obhájce Tomáš Zejda. Důvody neupřesnil.

Článek

Navíc na doživotí odsouzený muž překvapivě prostřednictvím Zejdy požaduje, aby případné soudní jednání o tom, zda bude celé řízení obnoveno, či nikoli, proběhlo v jeho nepřítomnosti a zároveň bez veřejnosti.

Zejda už v září podal stížnost proti Boučkovu rozhodnutí vyloučit se z řízení, kterou nyní se souhlasem a podpisem Kajínka doplnil a zdůvodnil. Byl to přitom Boučkův senát, který v roce 2006 napodruhé zamítl první návrh na nový Kajínkův proces.

„Poslal jsem panu Kajínkovi odůvodnění své stížnosti, ať si ji přečte. On by to měl odsouhlasit a poté sám odeslat do Plzně. Už se tak údajně stalo,“ řekl v úterý Právu Zejda. Jeho slova potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Zejda: Pokoš si nemůže dovolit měnit výpověď

„Dnešního dne jsme obdrželi písemné odůvodnění stížnosti, pod nímž je podepsán pan advokát Zejda i pan Kajínek. Posíláme to k Vrchnímu soudu v Praze, který by měl o stížnosti rozhodnout,“ upřesnila v úterý mluvčí Vaňková.

Zejda podle svých slov stížnost odůvodnil tím, že došlo ke změně obhájců, když právě on se opět stal jedním z nich. Dalšími jsou pak Kolja Kubíček a Klára Slámová, kteří se ale na nynějším návrhu na povolení obnovy procesu nepodíleli, psal jej sám Zejda.

„Pan Kajínek bude žádat o konání veřejného zasedání v nepřítomnosti a budeme navrhovat, aby soud rozhodl o vyloučení veřejnosti z důvodu nerušeného průběhu jednání,“ nastínil podrobnosti své stížnosti Zejda.

„Výpověď pana Pokoše je to poslední, co mě zajímá, protože Pokoš je v situaci, že ať by byl střelcem pan Kajínek, nebo naopak nebyl střelcem, tak Pokoš musí držet svoji výpověď z původního procesu. On si nemůže dovolit ji změnit,“ míní Zejda. [celá zpráva]

Případné jednání o povolení obnovy Kajínkova procesu podle něj nebude o svědectvích přímých účastníků osudné události, nýbrž o názorech znalců, jak samotná střelba proběhla a co všichni přítomní dělali. „Budeme chtít rekonstrukci toho děje,“ doplnil Zejda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám