Hlavní obsah

Žena se chce soudit s nemocnicí o pohřeb svého dítěte

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Českobudějovická nemocnice se v úterý ohradila proti nařčení 41leté ženy, podle které nechalo zdravotnické zařízení pohřbít její mrtvé dítě bez jejího vědomí. Žena na nemocnici podala trestní oznámení.

Článek

Vedení českobudějovické nemocnice reagovalo tiskovou konferencí na nařčení 41leté Hildegardy Šimáčkové z Milínova na Klatovsku, že nechala pohřbít její mrtvé dítě bez jejího vědomí a předčasně.

Žena nemocnici nejprve podezřívala, že tělo ztratila, protože když si ho chtěla vyzvednout, nemocnice tvrdila, že jej nemá.

Jak uvedl předseda představenstva Břetislav Shon, nemocnice v žádném případě nepochybila. Čekala i kontaktovala matku mrtvého dítěte s tím, zda uspořádá pohřeb, když se tak nestalo do čtrnácti dnů, předala mrtvé dítě pohřební službě k zajištění pohřbu.

„Máme podrobnou dokumentaci k tomu, že jsme postupovali podle předpisů i zákona,“ sdělil novinářům Shon. Dále poznamenal, že zákon stanoví pro sjednání pohřbu lhůtu 96 hodin od sdělení úmrtí dítěte.

„Matku jsme propustili z nemocnice po osmi dnech od úmrtí dítěte a znovu jsme ji upozornili na to, že by měla pohřeb sjednat. Dítě jsme nechali pohřbít po čtrnácti dnech a teprve o tři dny později kontaktovala patologii pohřební služba sjednaná matkou,“ upozornil Shon.

Reklama

Výběr článků

Načítám