Hlavní obsah

Milionář si v Chomutově chodil pro sociální dávky

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Milión korun měl na svém účtu muž, který si v Chomutově chodil pro sociální dávky. Peníze získal prodejem nemovitosti a pozapomněl o tom informovat magistrát. Odnesl si tak třiadvacet tisíc, které mu nepatřily.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Chceme pomáhat potřebným, ale nemůžeme dopustit, aby někdo takhle parazitoval na systému,“ uvedla primátorka Ivana Řápková (ODS).

Muž dostával dávky v hmotné nouzi. Když získal peníze z prodeje nemovitosti, nikomu nic neprozradil. Upozorňoval na sebe i tím, že si pro dávky jezdil autem. Peníze, které od města v době od prodeje do odhalení získal, musí vrátit.

Úřad ho odhalil díky projektu Záchranný kruh, zaměřeného i na zneužívání sociálních dávek. Úředníci se v jeho rámci snaží odhalit případy, kdy adresáti místo jídla pro děti kupují alkohol, cigarety nebo drogy, nebo hned po odchodu z výplatní místnosti usednou k výherním automatům.

„Důslednými kontrolami a spoluprací s městskou policií se podařilo odhalit klienty sociálního odboru, kteří nepřiznávali svoje příjmy ze sběru šrotu, nebo prarodiče, předstírající pěstounskou péči svých vnoučat. Z nedávné doby je známý případ ženy u hracího automatu, jež úředníkům tvrdila, že je téměř slepá,“ uvedla mluvčí úřadu Šárka Schőnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám