Hlavní obsah

John kontroloval bezpečnostní opatření na letišti

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů absolvovali v pondělí odpoledne prohlídku ruzyňského letiště v Praze. Chtěli se seznámit s bezpečnostními opatřeními kvůli hrozbě teroristických útoků.

Foto: MMS / Josef Koukal, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů (uprostřed) s ministrem vnitra Radkem Johnem (druhý zprava) při návštěvě letiště.

Článek

John na letišti strávil zhruba hodinu a čtvrt. S bezpečnostními opatřeními správy Letiště Praha a cizinecké policie byl po prohlídce spokojen.

„Nejlepší na tom je, že nezdržují cestující. Je to hlavně posílením počtu pracovníků. Ani nebudu říkat, kolik je tady kamer a jak je možné sledovat každý pohyb v těchto prostorách,“ uvedl John odpoledne.

Česká republika v souvislosti s hrozbou útoků sítě al-Káida v Evropě zpřísňuje bezpečnostní opatření. USA v neděli v souvislosti s cestami do Evropy varovaly své občany. [celá zpráva]

Varování před hrozbou teroristických útoků obdržela česká strana podle Johna v sobotu ráno. „Není žádná evidence, žádné přímé varování České republiky, takže jde o preventivní opatření,“ podotkl John.

Šéfové policie si opatření pochvalují

„Nasazení sil a prostředků na Letišti Praha je adekvátní situaci. Naším cílem je, abychom zajistili plynulost odbavování a nezdržovali cestující,“ připomněl ředitel cizinecké policie Vladislav Husák. „Zvýšili jsme výkon služby ať už v oblasti hlídkové, ale i specializované útvary mají pohotovost,“ dodal Husák.

Přijatá opatření pochválil i policejní prezident Oldřich Martinů, který Johna na jeho „inspekční cestě“ doprovázel. „Se zjištěným stavem jsem spokojen. Chtěl bych podtrhnout vzájemnou účinnou spolupráci všech složek, abychom zabránili rizikovým cestujícím ve vstupu do letadla, a abychom zajistili každý podezřelý předmět,“ uvedl Martinů.

Konkrétní opatření nikdo ze zástupců policie a vnitra specifikovat nechtěl s ohledem na bezpečnost. Podle Martinů jde o „veškerá standardní opatření, která však byla zvýšena na vyšší úroveň.“

Na terminálech letiště se průběžně pohybují policejní hlídky ozbrojené automatickými zbraněmi a hlídky se služebními psy. Své lidi v uniformách má na letišti i celní správa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám