Hlavní obsah

Opilý mladík bez řidičáku se předváděl, zpovídá se ze smrtelné nehody

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Opilý mladík bez řidičského průkazu za volantem silného auta na začátku července toužil po předvedení svých schopností před kamarády. Nezvládl ale řízení a následná nehoda na Konečného náměstí v Brně skončila smrtí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Zahradník skončil hned po nehodě ve vazbě a před soudem se kál.

Článek

Z tragické bouračky, po níž zůstala na nástupním ostrůvku tramvaje ležet mrtvá 48letá žena a její patnáctiletá dcera bojovala o život, se v pátek před brněnským Městským soudem začal zpovídat 22letý Petr Zahradník.

Klidný sobotní červencový podvečer před prodlouženým víkendem proťal zvuk motoru hnaného do otáček. Po ulici se velkou rychlostí řítilo auto, z jehož oken duněla hlasitá hudba. Za volantem seděl právě Zahradník.

Pili jsme v hospodě s kamarády a řekli jsme si, že bychom mohli do jiného podniku. Nevím, proč jsem si sedl za volant.
Petr Zahradník

„Před jízdou vypil větší množství alkoholu, a přestože nevlastnil řidičský průkaz, řídil výkonný automobil. V důsledku vědomé agresivní jízdy dostal smyk a vjel na nástupní ostrůvek, kde smetl dvě ženy, z nichž jedna na místě zemřela. Poté neovladatelné auto přerazilo značku a semafor a zůstalo stát v křižovatce,“ řekl v obžalobě státní zástupce.

Zahradník nejen že podle obžaloby a svědků nespěchal přejetým lidem na pomoc, ale pokoušel se auto nastartovat a když se mu to nepovedlo, utekl do nedaleké hospody, kde si poručil pivo. Před restaurací ho pak dopadli policisté.

„Pili jsme v hospodě s kamarády a řekli jsme si, že bychom mohli do jiného podniku. Nevím, proč jsem si sedl za volant, budu si to vyčítat celý život. Při nehodě jsem se bouchl do hlavy a nic si z ní nepamatuji. Když sem sedal za volant, necítil jsem se moc opilý. Kdyby šel vrátit čas, hned bych to udělal,“ kál se u soudu Zahradník.

Když jsme ho zastavili, tvrdil, že o žádné nehodě neví, že nic neřídil a prý jde jen z hospody.
policista

Vytáhlý mladík s tichým hlasem u soudu tvrdil, že když se po nehodě vzpamatoval, volal sám na policii a ohlásil nehodu.

„Svědci na místě nám řidiče popsali a my jsme ho našli o několik ulic dál. Když jsme ho zastavili, tvrdil, že o žádné nehodě neví, že nic neřídil a prý jde jen z hospody. Když jsme ho ale naložili do auta, tak se tam hned přiznal,“ rozporoval Zahradníkovo tvrzení policista, který ho s kolegou vypátral.

Příbuzní mrtvé ženy včetně dívky, která bude mít po těžkém zranění zřejmě doživotní následky, po mladíkovi požadují více jak 1,5 miliónu korun odškodného.

Sám Zahradník může skončit ve vězení až na deset let za obecné ohrožení a neposkytnutí pomoci. Senát v čele s Martinem Vrbíkem bude v dokazování pokračovat v polovině listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám