Hlavní obsah

Lupiče v Krnově odzbrojila prodavačka, policista zabránil většímu masakru

Právo, Aleš Honus, Pavel Karban
Krnov
Aktualizováno

Lupič, který ve čtvrtek odpoledne přepadl směnárnu v krnovském obchodním domě Prior, byl odzbrojen náhodnými svědky. Největšími hrdiny události jsou prodavačka, která muži sebrala granát, a policista, který k pachateli přikleknul před explozí druhého granátu. Ten byl při incidentu vážně zraněn, nyní je mimo ohrožení života a jeho zdravotní stav je stabilizovaný.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policisté na místě činu před krnovským Priorem

Článek

Ozbrojeného lupiče dosud neznámé totožnosti totiž při zákroku přiklekl v okamžiku, kdy granát vybuchl. Pachatel nepřežil, policista byl vážně zraněn.

Třiatřicetiletý muž zákona si podle kolegů zaslouží minimálně medaili a peněžní odměnu, protože pravděpodobně zabránil daleko větší tragédii. Informace o hrdinství policisty, která se začala šířit mezi místními lidmi, potvrzují. „Ano, něco pravdy na tom je. Přesný průběh zákroku se ale teprve mapuje,“ řekl jeden z nich.

Muže odzbrojila žena z knihkupectví

Ještě větší uznání by si podle svědků zasloužila také prodavačka z nedalekého knihkupectví, která pachatele vlastníma rukama odzbrojila. „Když na něj skočili, sebrala mu granát, který držel v ruce, a odhodila ho,“ řekla jedna z prodavaček z okolních obchodů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na místě výbuchu, v okolí směnárny v krnovském Prioru, byli dlouhé hodiny kriminalisté a policejní specialisté.

To koresponduje i s oficiální vyšetřovací verzí, kterou policie zveřejnila v pátek dopoledne. „Pachatel vyzbrojen granáty a krátkou střelnou zbraní požadoval po obsluze vydání hotovosti. Žena začala volat o pomoc a pachatel se dal na ústup,“ popsala počátek incidentu mluvčí policie Darina Majková.

V blízkosti směnárny se pak lupiče pokoušely zadržet náhodné osoby. „Při následné potyčce náhodná svědkyně vytrhla z rukou útočníka zajištěný granát a odhodila jej. K explozi nedošlo,“ řekla mluvčí policie Darina Majková s tím, že v průběhu šarvátky došlo i k výstřelu z pistole, který nikoho nezranil.

Bylo to opravdu nechutné, krev a kusy těla byly rozmetány úplně všude.
policista

Teprve poté, co svědci pachatele zadrželi, na místo dorazila tříčlenná policejní hlídka. Poblíž byl náhodou přítomen i jeden kriminalista v civilu. „V okamžiku, kdy policisté pachateli přikládali pouta, došlo k detonaci dalšího nástražného výbušného systému, pravděpodobně granátu, který měl pachatel u sebe,“ popsala Majková průběh incidentu.

Při výbuchu pachatel přepadení utrpěl smrtelné zranění. Současně došlo ke zranění všech zakročujících policistů a dvou civilních osob. „Bylo to opravdu nechutné, krev a kusy těla byly rozmetány úplně všude,“ řekl jeden z policistů, kteří byli po události na místě činu.

Jak mu vytahoval zpod těla ruku, ozvala se rána. Odhodilo mě to pryč.
zasahující svědek

Právu se podařilo hovořit s jedním z mužů, kteří útočníka zpacifikovali. Třiapadesátiletý strojvedoucí Daniel Petr je hospitalizován v krnovské nemocnici. Právu řekl, že právě nakupoval v knihkupectví v Prioru, když na něj volala známá prodavačka, ať běží na pomoc, že ve směnárně někdo krade.

„Vletěl jsem tam a zpacifikovali jsme ho. Prodavačka mu vzala granát a já jsem mu zkroutil ruku za záda. On křičel: všecky vás zabijem, podle přízvuku to mohl být Slovák nebo klidně i Jugoslávec,“ řekl Daniel Petr.

„Během okamžiku tam přijeli policajti. Všichni poodstoupili a já jsem na něm zůstal klečet. Jeden z policistů přistoupil a přiklekl ho, aby ho spoutal. Jak mu vytahoval zpod těla ruku, ozvala se rána. Odhodilo mě to pryč. Mám poraněné obě ruce, léčit se budu možná několik měsíců,“ řekl muž.

Zkušený policista

„Případ byl kvalifikován jako zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin nedovolené ozbrojování,“ dodala mluvčí policie. „Nutno vyzdvihnout práci všech zasahujících. Na základě jejich profesionálního zákroku byl minimalizován následek, který mohl nastat,“ dodala.

Zraněný policista, který ze zákroku vyvázl s nejhorším zraněním, u policie slouží několik let. „Dá se říct, že je to opravdu zkušený policista,“ dodal zdroj Práva s tím, že zraněný kolega je ženatý, ale děti nemá.

Stav policisty je stále vážný, naštěstí je ale stabilizovaný. „Pacient je při vědomí, ale jakýkoliv rozhovor s ním není v tuto chvíli vzhledem k jeho stavu možný,“ řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám