Hlavní obsah

Starosta Kolína nám o korupci nic neřekl, ohradil se žalobce

Právo, rav, rap

Kolínský starosta Jiří Buřič (ODS) bude muset ještě do říjnových komunálních voleb bojovat o své křeslo, o které ho chce připravit opozice v souvislosti s údajným korupčním skandálem místostarosty Romana Pekárka (ODS).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místostarosta Roman Pekárek (vlevo) a starosta Kolína Jiří Buřič

Článek

Buřiče chtějí odvolat z funkce kvůli tomu, že i když několik měsíců znal obsah nahrávky, na níž si údajně Pekárek řekl o miliónový úplatek, nic s tím až do minulého týdne neudělal.

Starosta, který už byl potrestán tím, že jej i Pekárka vyškrtla oblastní rada ODS z kandidátky do říjnových voleb, se však stále hájí tím, že o nahrávce informoval ústně už 1. července Okresní státní zastupitelství v Kolíně.

Jak se ale Právu podařilo zjistit, šéf kolínských žalobců Milan Hrubý jeho slova popírá. Právu Hrubý ve středu řekl, že se Buřič pouze obecně informoval na to, jak lze podat trestní oznámení.

„Samotné trestní oznámení nepodal. Nepodal ani informace, které by zakládaly podezření z trestného činu. Nebylo tedy čím se zabývat,“ uvedl Hrubý.

Starosta přitom ve středu Právu řekl něco jiného. „Na státním zastupitelství v Kolíně jsem byl 1. července. Strávil jsem tam hodinu a narazil jsem vlastně s tím, že mi bylo řečeno, abych dal dohromady dokumentaci společně s trestním oznámením, a s tím jsem odtamtud odešel,“ podotkl Buřič.

Na zastupitelství prý jasně uvedl, co na nahrávce slyšel, ale prý mu sdělili, ať podá trestní oznámení. „Což jsem udělal vlastně až ve chvíli, když jsem pochopil, že se nic neděje a že jsem vystaven obrovskému tlaku. Poradil jsem se s právníkem a podal to (ve středu 22. září, pozn. redakce),“ podotkl Buřič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám