Hlavní obsah

Po vězních, které Kovářová nechala propustit, půjde policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři týdny už uplynuly od chvíle, kdy Krajský soud v Hradci Králové poslal poštou výzvu k opětovnému nástupu do vězení Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi. Doteď však žádný z nich do liberecké věznice nedorazil. Soud tak zřejmě během středečního dne vydá příkaz k dodání o výkonu trestu, který obdrží místně příslušná policie, aby se pokusila oba odsouzené najít a do věznice přivézt.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Tito dva muži si mají odpykávat desetileté tresty za předem domluvenou krádež 74 miliónů korun z auta bezpečnostní služby, naprostá většina peněz se přitom nikdy nenašla.

Ve věznici si stačili odsedět sotva dva roky, když je odtud letos v červnu nechala propustit nyní již bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která ve prospěch obou odsouzených podala stížnost pro porušení zákona a zároveň jim přerušila trest. Učinila tak i přes odpor Nejvyššího státního zastupitelství i samotných ministerských úředníků.

Buď si doručenky nevyzvedli, nebo neposlechli

„My jsme jim tu výzvu odeslali doporučeně 7. září. Pošta dává k vyzvednutí každé zásilky patnáctidenní lhůtu, takže v případě, že to pravděpodobně 8. září expedovala, uběhla zmíněná lhůta minulý týden ve čtvrtek. Ovšem doručenky, zda si odsouzení výzvu převzali či nikoli, dosud na soud nedorazily,“ řekl v pondělí Právu mluvčí hradeckého soudu Aleš Korejtko.

Přitom právě na ně soud stále čeká a nemůže dál ve věci konat, dokud doručenky neobdrží. „Očekávali jsme je v pátek, nejpozději v pondělí, ale zatím nic. Proto naše vyšší soudní úřednice, která má věc na starosti, na poště ve středu zjistí, co s těmi doručenkami je,“ podotkl Korejtko.

Nejpravděpodobnější jsou podle něj dvě varianty. Buď si Tesárek s Blažkem výzvu na poště vůbec nevyzvedli, nebo tak učinili, ale výzvu v dané lhůtě (deseti dnů) neuposlechli.

Obě ale znamenají jediné – soud na ně pošle policisty.

„Za předpokladu, že se některá z těch dvou možností potvrdí, vydáme ve středu příkaz k dodání do výkonu trestu. Zašle se příslušnému obvodnímu oddělení policie a oni se budou snažit odsouzené vypátrat. Pokud se tak nestane a vše bude nasvědčovat tomu, že se zdržují v zahraničí, vydáme evropský zatýkací rozkaz,“ doplnil Korejtko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám