Hlavní obsah

Soud za opakované obchodování s efedrinen další trest neuložil

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem ve čtvrtek uznal vinným 46letého Pavla Pilka z Rumburka za obchodování s desítkami kilogramů efedrinu pro výrobu drogy pervitin v roce 2004 a 2005 a ponechal mu dřívější trest. Za stejnou činnost v letech 2003 a 2004, byl Pilko odsouzen už v roce 2007 k 12 letům vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Šestačtyřicetiletý Pavel Pilko z Rumburku byl souzen za obchodování s desítkami kilogramů efedrinu pro výrobu drog.

Článek

Podle soudkyně Kamily Krejcarové je dříve uložený trest dostatečný, a proto upustil od uložení trestu souhrnného. Současný rozsudek není pravomocný, Pilko se práva na odvolání vzdal, státní zástupce si ale ponechal lhůtu na odvolání.

Pilko měl podle obžaloby od podzimu roku 2004 do jara roku 2005 kupovat efedrin pro následnou výrobu pervitinu pašovaný organizovanou skupinou z Německa a dále ho prodávat na území Čech. Celkem mělo jít o více než 65 kilogramů efedrinu, Pilko se u soudu zčásti přiznal, maximálně prý ale koupil a dále prodal 25 až 28 kilogramů. Podle rozsudku je Pilko vinen, že koupil a dále prodal nejméně 62 kilogramů efedrinu.

Ne vše se podařilo obžalobě prokázat

Některé případy, ze kterých byl viněn obžalobou, se nepodařilo dostatečně prokázat. Byl ale uznán vinným, že do Německa prodal ve čtyřech případech 50 gramů pervitinu, což Pilko popřel. Soudu jako hlavní důkaz posloužil rozsudek drážďanského soudu s německými dodavateli, který přesně specifikoval množství dodávaného efedrinu.

Už dříve byla odsouzena i většina členů německého gangu a také někteří čeští obchodníci s drogami, kterým Pilko efedrin pro výrobu pervitinu dodával. Pilko byl zatčen v roce 2005, nejprve byl ve vazbě, od roku 2007 si svůj trest odpykává ve Valdicích. Na rozdíl od dřívějšího soudního jednání se při nynějším soudním líčení rozhodl vypovídat, což mu u soudu pomohlo.

Potvrdil, že by efedrin kupoval i nadále, německým obchodníkům ale došel. Obchodováním chtěl řešit svou tíživou finanční situaci. Podle obžaloby kupoval kilogram za 4000 eur, sám ale tvrdí, že průměrná cena byla 4500 eur. To bylo v té době zhruba 140 000 korun, Pilko uvedl, že dále efedrin prodával za 150 000 až 160 000 korun. Efedrin si obchodníci předávali na různých místech, například u Pilka doma nebo v klubu, který spoluvlastnil.

Odsouzený projevil lítost

Pilko ve své závěrečné řeči projevil nad svými činy lítost. „Vím, že si za vše mohu sám, chtěl bych senát požádat o shovívavost,“ uvedl. Pomohlo mu také, že svůj trest vykonává bez problémů, nemá žádné kázeňské problémy.

Podle soudkyně Krejcarové by další přidání let k současnému trestu bylo v rozporu se zásadami pro udělování trestů. „Pokud je zřejmé, že výkon trestu plní svůj účel, je zbytečné jej navyšovat,“ řekla Krejcarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám