Hlavní obsah

Protikorupční policie provedla razii na znojemské radnici

Právo, Jakub Troníček, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie zasahují na radnici ve Znojmě. Podle informací Práva podezřívají vysoce postaveného úředníka z úplatkářství. Podle starosty města se policisté zajímají o výběrová řízení z minulých let.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protikorupční policie předvedla k výslechu tajemníka Vladimíra Krejčíře (v zeleném v popředí).

Článek

Policisté k výslechu předvedli tajemníka radnice Vladimíra Krejčíře, o kterého se podle starosty města během dopolední razie nejvíce zajímali.

Podle webových stránek města je tajemníkem úřadu od roku 2007. Zvlášť se zviditelnil letos v květnu tím, že nechal z radnice vyvést a vyslechnout městskou policií důchodce, který si chtěl na veřejném zasedání stěžovat na poměry na znojemské radnici.

Zásah ve Znojmě dozoruje Okresní státní zastupitelství v Břeclavi, přímo na místě byl státní zástupce Tomáš Foldyna. Břeclavská pobočka případ dozoruje, aby vyšetřování bylo nezpochybnitelné, a proto byla znojemská pobočka státního zastupitelství vyřazena.

Podle státního zástupce se v tomto okamžiku veškeré šetření na radnici týká výlučně pracovníků městského úřadu, tedy nikoli volených představitelů samosprávy. Policisté prověřují výběrová řízení z letošního roku, zabavují spisový materiál a budou zajišťovat i počítače s vybavením.

Jestliže se něco takového stane tři týdny před volbami, tak je to k zamyšlení. Obrázek ať si udělá každý sám.
starosta Znojma Petr Nezveda

Starosta města Petr Nezveda (ODS) před polednem uvedl, že policie stále pracuje na radnici. Podle něj se policisté zajímají o veškeré údaje týkající se výběrových řízení města. Jednoznačně popřel původní informaci, že by byla nějaká souvislost s prodejem pivovaru Hostan. Podklady k tomuto obchodu policie nesleduje, ani se na transakci neptala.

Podle Nezvedy se policie nejvíce zajímá o činnost tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře, který je ve funkci od roku 2007. Policisty zajímají podklady k výběrovým řízením na odboru rozvoje města a na majetkovém odboru.

Policejní šéf odmítá načasování před volbami

„Jestliže se něco takového stane tři týdny před volbami, tak je to k zamyšlení. Obrázek ať si udělá každý sám,“ řekl ve čtvrtek Nezveda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté v civilu odnáší z radnice zajištěné materiály.

Šéf protikorupční policie Libor Vrba však proti tvrzení Nezvedy protestuje. "Chtěl bych se důrazně ohradit proti tvrzení starosty města Znojma pana Nezvedy, který dává činnost pracovníků mnou vedeného útvaru do spojitosti s bližícími se volbami. Konáme úkony trestního řízení pod dozorem státního zástupce, který se jich osobně účastní a to zcela v souladu s trestním řádem. Navíc naše činnost nesměřuje proti žádnému z volených funkcionářů," řekl Právu šéf protikorupční policie Libor Vrba.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se k případu odmítl jakkoliv vyjádřit s tím, že vyšetřování je teprve na samém počátku.

Bližší informace k případu nedokázala ve čtvrtek dopoledne říct ani mluvčí městského úřadu Denisa Šipošová. Potvrdila ale, že protikorupční policie vyslýchá zástupce města, tedy starostu, místostarosty a tajemníka.

Bližší informace zatím nejsou k dispozici. Předpokládá se, a policisté to nepřímo potvrdili, že si z úřadu odvezou pracovníky na další výslechy na policii.

Znojemskou radnici vede devítičlenná rada, kterou tvoří zástupci ODS, KDU-ČSL a bývalý sociální demokrat, který přešel k zemanovcům. O funkce tří místostarostů se dělí lidovci, zemanovci a ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám