Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil vrahovi stopařky 25 let za mřížemi

Právo, pko
Brno

Bestiální vrah mladé stopařky Jiří Cimbál neuspěl se svou snahou o zmírnění trestu u Nejvyššího soudu (NS). Ten bez veřejného jednání odmítl jeho dovolání a potvrdil trest 25 let vězení, jak Právu řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Cimbál před pěti lety zavraždil stopařku poté, co odmítla jeho sexuální návrhy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jiří Cimbál v jednací síni hradeckého krajského soudu.

Článek

K tragédii došlo o prázdninách 2005 poblíž obce Keteň na Jičínsku. Cimbál tam zastavil dvacetileté dívce, která stopovala. Tím, že nasedla do jeho felicie, si ale mladá dívka podepsala rozsudek smrti. Už po chvíli jízdy se totiž začal Cimbál chovat chlípně a činil dívce sexuální návrhy. Jenže nezůstal jen u nich, stopařku začal osahávat na prsou a dalších částech těla, a když se jeho oplzlostem začala bránit, rozzuřil se.

„Poškozenou bil do hlavy a napadl ji bodnořezným nástrojem, jímž jí způsobil dvě povrchní řezné rány na levém stehně a dvě řezné rány v oblasti břicha. Z výroku o vině je patrno, že k následnému usmrcení poškozené se obviněný uchýlil z obavy z prozrazení a z případného postihu za jednání proti poškozené ve vozidle,“ popsal atak mluvčí Knötig.

Cimbál nakonec nešťastnou dívku vyvlekl z auta a podřezal jí hrdlo.

Útočník nakonec z místa nehody ujel a policisté ho zatkli až o tři roky později. Na stopu je navedl jeden z jeho známých s tím, že se mu Cimbál se svým skutkem svěřil. Krajský soud v Hradci Králové ho nejprve poslal do vězení na doživotí, odvolací Vrchní soud v Praze mu trest zmírnil na 25 let těžkého žaláře.

„Uložený trest rozhodně nepředstavuje žádné vybočení z mezí proporcionality. Nepřichází tudíž v úvahu, aby NS do výroku o trestu nějak zasahoval,“ dodal Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám