Hlavní obsah

Soud chce vydat mezinárodní zatykač na katarského prince

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

Vydat mezinárodní zatykač na katarského prince Hámida bin Abdal Sáního nechá pravděpodobně soudce Petr Stutzig. Sáního Obvodní soud pro Prahu 2 v roce 2005 nepravomocně odsoudil za sex s nezletilými dívkami na 2,5 roku vězení.

Článek

Pražskému městskému soudu se stále nedaří doručit princi soudní usnesení a předvolání. Středeční odvolací jednání musel trestní senát kvůli jeho neúčasti znovu odročit. "Věc budeme muset řešit mezinárodním zatykačem," prohlásil Stutzig.

Podle Sáního advokáta Umara Switata by však k tak razantnímu kroku přistupovat neměl. "Je na místě, aby se soud pokusil obžalovanému ještě jednou předvolání doručit," řekl právník. Podle něj princ o konání odvolacího líčení pravděpodobně neví. Řízení by nicméně podle jeho názoru nemělo vůbec pokračovat, protože katarská justice Sáního stíhání zastavila.

Člen katarské královské rodiny Sání byl za sex s šestnácti nezletilými a mladistvými dívkami před pěti lety nepravomocně odsouzen i přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, strávil dva dny ve vězení a poté byl propuštěn na kauci. V roce 2007 prokurátor princovo stíhání zastavil.

Katar prince neobžaloval

Z překladu dokumentu, který právní krok katarské strany vysvětloval, vyplynulo, že tamější orgány vůbec nepodaly na Sáního obžalobu. Podle vyjádření tehdejšího mluvčího městského soudu Petra Kulawiaka Katar uvedl, že byl princ již potrestán vazbou v Česku, a odmítl se tím vůbec zabývat. Soudce proto rozhodl, že bude stíhání pokračovat v ČR. Odvolací jednání původně stanovil na loňský prosinec, nakonec však musel případ odročit i v červnu.

Kvůli době, kterou strávil Sání ve vazbě, žádá princ po České republice zhruba čtvrtmiliónové odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti Sáního odškodnit odmítlo, princ se proto žalobou obrátil přímo na Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudy se již dříve zabývaly také Němcovým rozhodnutím předat případ do Kataru. Obecné soudy konstatovaly, že bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám