Hlavní obsah

Správci domů nesmí odpojovat energie nájemníkům, potvrdil Nejvyšší soud

Brno

Nejvyšší soud (NS) znovu potvrdil to, že za šikanování nájemníků prostřednictvím přerušení dodávek energií hrozí majitelům domů trest. Tentokrát odmítl dovolání správce domu na Ostravsku, který na přelomu let 2007 a 2008 nezajistil tehdy pětaosmdesátileté důchodkyni teplo, plyn ani vodu. Žena obývala poslední byt s regulovaným nájemným v domě. Muž za to dostal podmíněný trest.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Z provedených důkazů spolehlivě vyplývá závěr, že obviněný jednal s cílem donutit poškozenou k podpisu nové nájemní smlouvy, nebo k opuštění bytu," uvedl v rozhodnutí senát Nejvyššího soudu s předsedou Michalem Miklášem. Muž svou obhajobu založil na tvrzení, že důvodem pro odpojení vody, topení i plynu bylo nebezpečí škod. Poruchy prý ohrožovaly bezpečnost lidí v domě. Soudy tomu neuvěřily.

Muž byl správcem domu a zákonným zástupcem spoluvlastníků budovy, což byly jeho nezletilé děti. Nejprve se pokusil dát ženě výpověď z bytu, ale neuspěl. Poté podle soudů zneužil svého postavení a záměrně neopravil poruchu, jež důchodkyni znemožnila užívání společného etážového topení. O několik dní později pod falešnou záminkou přerušil také dodávky plynu a vody. Tehdy pětaosmdesátiletá žena tak zůstala po celou zimu v obtížných podmínkách. Nemohla topit, vařit, prát, koupat se ani provádět základní hygienu.

Okresní soud v Ostravě původně potrestal muže ročním nepodmíněným trestem vězení. Krajský soud ale na základě odvolání trest zmírnil na roční vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Jednání majitele domu soudy hodnotily jako útisk a neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru.

Šikanování nájemníků může majitele domů v extrémním případě přivést až do vězení. Předloni Nejvyšší soud potvrdil nepodmíněný trest pro majitele domu v Praze, který na více než rok odpojil nájemnici vodovodní přípojku do bytu. Odpojení vody muž zdůvodňoval tím, že důchodkyně neměla platnou nájemní smlouvu a v bytě byla závadná elektroinstalace.

Podobný případ letos v létě řešil Ústavní soud, když odmítl dvě stížnosti Brňana Petra Kolaříka. Ten dostal za přerušování dodávek podmíněné tresty. "Argumentace nevyváženým vztahem mezi vlastníky domů s byty s regulovaným nájemným a nájemci těchto bytů v těchto domech je s ohledem na konkrétní okolnosti daného případu zcela nepřípadná," stálo v rozhodnutí Ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám