Hlavní obsah

Slováci zlikvidovali šíleného střelce o deset minut rychleji než Němci

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásah německé policie při střelbě advokátky, která v neděli zabila svoji rodinu, trval přibližně 40 minut, tedy asi o deset minut déle než byla doba, za kterou se podařilo slovenským policistům zneškodnit šíleného střelce v Bratislavě. A to i přesto, že připravenost slovenské policie byla kritizována a naopak Němci, kteří takové incidenty již zažili, byli na ně speciálně cvičeni.

Foto: Jan Koller, ČTK

Místo řádění bratislavského střelce

Článek

Každý incident tohoto druhu je podle policistů individuální a nelze hodnotit zásahy policie podle času, který uplyne od nahlášení po případné zneškodnění útočníka. Přesto se právě o délce zásahu často hovoří a spekuluje. Čas zásahu je však v těchto případech relativní.

„Záleží vždy na místě útoku, záleží také na okamžitém vyhodnocení situace ze strany operačního důstojníka na telefonu a také záleží na možnosti dopravy zásahové jednotky,“ řekla Novinkám mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. „Rozhodně nelze na základě času zásahy hodnotit,“ dodala.

Navíc speciálně školeným odstřelovačům trvá podle šéfa českého elitního Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libora Lochmana poměrně dlouhou dobu, než jsou ke střelbě připraveni.

Možná trefili i další lidi kromě střelce

Slovenská policie si vyslechla výtky za to, že střelce, který na sídlišti zastřelil šest lidí, nezlikvidovala dříve. Navíc Slováci ještě prověřují možnost, že během střelby v ulicích zasáhly policejní projektily kromě střelce Ľubomíra Harmana i další lidi, uvedl v úterý deník Pravda. [celá zpráva]

Průběh incidentu na bratislavském sídlišti
9:45 - první oznámení o střelbě na policejní operační středisko
9:47 - na místě je první hlídka
9:51 - 9.53 - další hlídky na místě
10:10 - speciální jednotka na místě
10:16 - pachatel zasažen střelou policisty

Jednačtyřicetiletou ženu, která v neděli v německém Lörrachu zabila tři lidi kvůli sporu s bývalým partnerem o jejich syna a nastražila bombu v jejich bytě, německá policie zastřelila v nemocnici, kam se žena vydala vraždit. [celá zpráva]

Za zásah byli policisté pochváleni

Němci byli na takové incidenty cvičeni od rok a půl starého incidentu ve Winnendenu, kde mladík Tim Kretschmer pozabíjel ve škole, kam dříve chodil, 15 lidí a nakonec zastřelil i sám sebe.

Policii se tehdy útočníka ani nepodařilo zlikvidovat a celá akce trvala několik hodin. A to i přesto, že bývalý student si dokonce zavolal taxík a ujel s ním 40 kilometrů v doprovodu policie.

Zastřelil i chodce

Po opuštění školy odjel do vzdáleného Wendlingenu, kde zastřelil ještě dva náhodné chodce. Poté obrátil zbraň proti sobě. Minulý čtvrtek začal ve Stuttgartu proces s jeho otcem, jemuž patřila vražedná zbraň.

Kolegové byli po Winnendenu odpovídajícím způsobem vyškoleni k rychlým a efektivním zásahům.
mluvčí německé policie Joachim Langanky

Po zkušenostech z Winnendenu policie vypracovala nový koncept, jak v podobných případech postupovat. "Kolegové byli po Winnendenu odpovídajícím způsobem vyškoleni k rychlým a efektivním zásahům," řekl v úterý mluvčí místní policie Joachim Langanky. Rychlé ukončení nedělního běsnění tak podle něj bylo výsledkem nových opatření.

Podle šéfa české URNY Lochmana je zásahová jednotka většinou schopná na místo události dorazit do 30 minut. Podle mluvčí kriminálky Kopecké nicméně případy šílených střelců většinou končí smrtí útočníka ještě před jejím příjezdem.

Podle Kopecké české zásahové jednotky trénují různé zákroky, ale vždy záleží na prostoru, kde se zasahuje a na vzdálenosti od místa, kde jednotka setrvává. "Česko má vypracované krizové plány i taktiky na takové situace," řekla Kopecká v pondělí Novinkám.

Masakr ve Finsku trval také půl hodiny

Půl hodiny trvala také střelba na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska v září 2008. Student tam zastřelil deset spolužáků a několik dalších těžce zranil. Ani v tomto případě se policii nepodařilo střelce zabít.

Mladík obrátil zbraň proti sobě a po převozu do nemocnice zemřel. Během 30 minut vypálil několik desítek ran, zabil devět svých spolužáků, profesora a pak i sebe. Tři nebo čtyři rány vypálil i na zasahující policisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám