Hlavní obsah

Řidič sanitky dostal po nehodě se dvěma mrtvými podmínku

Právo, Jiří Bednář
Náchod
Aktualizováno

Okresní soud v Náchodě v úterý rozhodl o vině 69letého Karla Květa, který loni v červnu u Červeného Kostelce na Náchodsku řídil převozní sanitku a havaroval s ní. Při nehodě zahynul jeden převážený pacient a další zemřel za pár dní v nemocnici. Řidič a další dva pasažéři utrpěli různě těžká zranění.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaný Karel Květ v soudní síni.

Článek

Soudce Jiří Kučera rozhodl, že vinen je řidič a potrestal jej 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Rozsudek je nepravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření. Květ havaroval na přehledném úseku silnice, když jeho sanitka náhle vyjela do protisměru, kde narazila do mostku.

Květ letos v květnu nehodu vysvětlil tím, že se mu udělalo nevolno a na moment prý ztratil vědomí. Znalkyně z oboru zdravotnictví připustila, že takový stav může na člověka přijít naprosto nečekaně a bez varování. Soudce Kučera tento znalecký závěr akceptoval a za příčinu nehody označil náhlou ztrátu řidičova vědomí, která se v žádném případě nedala předvídat.

Foto: Archiv Právo, Právo

Sanitka převozní služby po loňské havárii.

Soud také zkoumal, zda na havárii mohla mít podíl skutečnost, že řidič trpěl těžkou oční vadou, kterou mu dva měsíce před nehodou zjistil oční lékař. Květ ale u soudu uvedl, že v době nehody viděl dobře. „Zraková vada na nehodě podíl neměla,“ konstatoval i soudce Kučera.

Znalci ale zjistili, že pasažéři nebyli za jízdy řádně připoutaní a soud tuto skutečnost dal plně za vinu Květovi.

„Právě to, že převážní pacienti nebyli řádně upoutaní bylo příčinou vážného následku. Prokázalo se, že řidič cestující nepoučil a tím porušil svou povinnost, byť zákon toto pochybení hodnotí jako méně závažné. V tomto konkrétním případě však mělo fatální dopad,“ zdůraznil Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám